Маји Михајловић уручена награда "Чучкова књига" за 2022. годину

25.03.2023. 21:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Књижевна награда "Чучкова књига" уручена је вечерас Маји Михајловић из Бањалуке за збирку пјесама "Богови, бродови и мали пожар у рукама".

Награду је Михајловићевој на централној свечаности дводневне манифестације "Чучкови књижевни сусрети" у Хан Пијеску уручио начелник општине Слободан Ђурић.

Награда "Чучкова књига" додјељује се ауторима за прву објављену књигу у било ком родовско-жанровском књижевном облику у којима се огледао Бранко Чучак.

Михајловићева изјавила је новинарима да је вијест о награди дошла "као гром из ведра неба" и да је одушевљена.

Она је навела да се њена књига састоји из четири поглавља, која чине њене интимне приче у којима преиспитује себе и свијет око себе.

- Наслов је одраз цијеле књиге скупљен у ту једну реченицу - истакла је млада ауторка.

Михајловићева, која је завршила филозофију и новинарство, каже да је ова књига за њу спој поезије и филозофије.

Саша Кнежевић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, је на централној свечаности 15. "Чучкових књижевних сусрета" бесједио о теми "Да пјесници умиру у тишини", што је, како каже, и нека врста мота.

- Ми смо свједоци да пјесници оду са овог свијета и ми их се сјетимо или не сјетимо након њихове смрти, што је случај и са Бранком Чучком - истакао је Кнежевић.

Он је додао да је срећа што је Народна библиотека на Хан Пијесаку препознала његов значај у књижевности и организовала ове књижевне сусрете, на којима се додјељује необична и драгоцјена награда, јер се у овом случају о писцу ништа не зна, па се награђује књига.

- Чучак, нажалост, није доживио вријеме блогова и мислим да би, да је жив, био најпознатији као блогер - навео је Кнежевић.

Српски књижевник из Хрватске Ђорђе Нешић, коментаришући дјела Бранка Чучка, истакао да је он од неког маргиналца у књижевности постао "канонизовани књижевник", јер, како је навео, у литератури обично на крају све дође на своје, ако је нешто вриједно и квалитено.

У програму "Чучково подне" представљен је књижевни портрет Александре Михајловић уз изложбу "Минијатуре", названу по њеном најновијем роману.

Професор Филолошког факултета у Београду Кајоко Јамасаки одржала је данас у оквиру ове манифестације предавање о "Древној јапанској поезији", односно о три значајне антологије поезије од осмог до 13. вијека.

Јела Јосић, библиотекар у овој установи, изразила је задовољство чињеницом да се ове године на конкурс за "Чучкову књигу" пријавило око 20 аутора који су припремили за штампу своје прве књиге, истичући да то довољно говори о успјеху ове манифестације.

Организатор "Чучкових књижевних сусрета" је Народна библиотека на Хан Пијеску, која носи име овог ствараоца, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Срспке и општина Хан Пијесак.

Бранко Чучак /1948-2008/ пјесник, романописац, приповједач, драматург, публициста и
есејиста провео је дјетињство, рану младост и своје посљедње дана на Хан Пијеску, гдје је и сахрањен.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Почињу "Чучкови књижевни сусрети" Почињу "Чучкови књижевни сусрети"
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 32m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 7m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 15m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 6m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 33m
    0