Maji Mihajlović uručena nagrada "Čučkova knjiga" za 2022. godinu

25.03.2023. 21:54
0
IZVOR: srna.rs

Književna nagrada "Čučkova knjiga" uručena je večeras Maji Mihajlović iz Banjaluke za zbirku pjesama "Bogovi, brodovi i mali požar u rukama".

Nagradu je Mihajlovićevoj na centralnoj svečanosti dvodnevne manifestacije "Čučkovi književni susreti" u Han Pijesku uručio načelnik opštine Slobodan Đurić.

Nagrada "Čučkova knjiga" dodjeljuje se autorima za prvu objavljenu knjigu u bilo kom rodovsko-žanrovskom književnom obliku u kojima se ogledao Branko Čučak.

Mihajlovićeva izjavila je novinarima da je vijest o nagradi došla "kao grom iz vedra neba" i da je oduševljena.

Ona je navela da se njena knjiga sastoji iz četiri poglavlja, koja čine njene intimne priče u kojima preispituje sebe i svijet oko sebe.

- Naslov je odraz cijele knjige skupljen u tu jednu rečenicu - istakla je mlada autorka.

Mihajlovićeva, koja je završila filozofiju i novinarstvo, kaže da je ova knjiga za nju spoj poezije i filozofije.

Saša Knežević, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, je na centralnoj svečanosti 15. "Čučkovih književnih susreta" besjedio o temi "Da pjesnici umiru u tišini", što je, kako kaže, i neka vrsta mota.

- Mi smo svjedoci da pjesnici odu sa ovog svijeta i mi ih se sjetimo ili ne sjetimo nakon njihove smrti, što je slučaj i sa Brankom Čučkom - istakao je Knežević.

On je dodao da je sreća što je Narodna biblioteka na Han Pijesaku prepoznala njegov značaj u književnosti i organizovala ove književne susrete, na kojima se dodjeljuje neobična i dragocjena nagrada, jer se u ovom slučaju o piscu ništa ne zna, pa se nagrađuje knjiga.

- Čučak, nažalost, nije doživio vrijeme blogova i mislim da bi, da je živ, bio najpoznatiji kao bloger - naveo je Knežević.

Srpski književnik iz Hrvatske Đorđe Nešić, komentarišući djela Branka Čučka, istakao da je on od nekog marginalca u književnosti postao "kanonizovani književnik", jer, kako je naveo, u literaturi obično na kraju sve dođe na svoje, ako je nešto vrijedno i kvaliteno.

U programu "Čučkovo podne" predstavljen je književni portret Aleksandre Mihajlović uz izložbu "Minijature", nazvanu po njenom najnovijem romanu.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Kajoko Jamasaki održala je danas u okviru ove manifestacije predavanje o "Drevnoj japanskoj poeziji", odnosno o tri značajne antologije poezije od osmog do 13. vijeka.

Jela Josić, bibliotekar u ovoj ustanovi, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se ove godine na konkurs za "Čučkovu knjigu" prijavilo oko 20 autora koji su pripremili za štampu svoje prve knjige, ističući da to dovoljno govori o uspjehu ove manifestacije.

Organizator "Čučkovih književnih susreta" je Narodna biblioteka na Han Pijesku, koja nosi ime ovog stvaraoca, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke i opština Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/ pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramaturg, publicista i
esejista proveo je djetinjstvo, ranu mladost i svoje posljednje dana na Han Pijesku, gdje je i sahranjen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    10h 35m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    9h 51m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    7h 7m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    5h 29m
    0
  • Danas Markovdan
    14h 17m
    0