Мајско засједање на Јахорини 1993. године - стварање самосталне Републике Српске

20.05.2022. 10:08
0
ИЗВОР: katera.news

Након што је Народна Скупштина Републике Српске 6. маја 1993. године на историјској сједници на Јахорини  одбила Венс-Овенов план, одлучено је да се проведе референдум 15. и 16. маја на ком би се народ изјаснио о прихватању или неприхватању Венс-Овеновог плана. Истовремено народ је требао да одговори и на посебно референдумско питање да ли је за самосталну Републику Српску, са правом да Република ступа у равноправне односе са другим народима и државама.

На чувеном мајском засједању НС РС на Јахорини осим представника СРЈ, Србије и Црне Горе, Добрице Ћосића, Слободана Милошевића и Момира Булатовића, присуствовао је и грчки премијер Константин Мицотакис. Премијер Мицотакис се по доласку пред почасним стројем Српске гарде – Илиџа поклонио застави Републике Српске као први страни државник који је то званично учинио.

Слика

Скупштина Српске општине Илиџа је формирала Комисију за спровођење референдума. Комисија је провела референдум и 18. маја 1993. године поднијела Информацију о проведеном референдуму. Из табела се види како су становници Српске Илиџе гласали по појединим мјесним зајдницама. Од уписаних 24.911 гласача, гласало је 22.736. Од изашлих гласача 98,31% је гласало за самосталну Републику Српску. Истовремено 22.221 гласач или 97,72% је гласало против Венс-Овеновог плана. Илиџанци су се на тај начин изјаснили као и већина становника Републике Српске који су гласањем од 96% одбили Венс-Овенов план.

Подсјећамо, поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената, странице дневних новина или да се присјете људи који су обиљежили период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

 

 
 
Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 23m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 38m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 48m
    0