Мајско засједање на Јахорини 1993. године - стварање самосталне Републике Српске

20.05.2022. 10:08
0
ИЗВОР: katera.news

Након што је Народна Скупштина Републике Српске 6. маја 1993. године на историјској сједници на Јахорини  одбила Венс-Овенов план, одлучено је да се проведе референдум 15. и 16. маја на ком би се народ изјаснио о прихватању или неприхватању Венс-Овеновог плана. Истовремено народ је требао да одговори и на посебно референдумско питање да ли је за самосталну Републику Српску, са правом да Република ступа у равноправне односе са другим народима и државама.

На чувеном мајском засједању НС РС на Јахорини осим представника СРЈ, Србије и Црне Горе, Добрице Ћосића, Слободана Милошевића и Момира Булатовића, присуствовао је и грчки премијер Константин Мицотакис. Премијер Мицотакис се по доласку пред почасним стројем Српске гарде – Илиџа поклонио застави Републике Српске као први страни државник који је то званично учинио.

Слика

Скупштина Српске општине Илиџа је формирала Комисију за спровођење референдума. Комисија је провела референдум и 18. маја 1993. године поднијела Информацију о проведеном референдуму. Из табела се види како су становници Српске Илиџе гласали по појединим мјесним зајдницама. Од уписаних 24.911 гласача, гласало је 22.736. Од изашлих гласача 98,31% је гласало за самосталну Републику Српску. Истовремено 22.221 гласач или 97,72% је гласало против Венс-Овеновог плана. Илиџанци су се на тај начин изјаснили као и већина становника Републике Српске који су гласањем од 96% одбили Венс-Овенов план.

Подсјећамо, поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената, странице дневних новина или да се присјете људи који су обиљежили период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

 

 
 
Коментари 0
Повезане вијести
"Фамос" се враћа у Прву лигу Републике Српске "Фамос" се враћа у Прву лигу Републике Српске
Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ
Радно вријеме прилагодити временским условима Радно вријеме прилагодити временским условима
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  14h 54m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  16h 2m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  19h 55m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  19h 40m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  15h 41m
  0