Majsko zasjedanje na Jahorini 1993. godine - stvaranje samostalne Republike Srpske

20.05.2022. 10:08
0
IZVOR: katera.news

Nakon što je Narodna Skupština Republike Srpske 6. maja 1993. godine na istorijskoj sjednici na Jahorini  odbila Vens-Ovenov plan, odlučeno je da se provede referendum 15. i 16. maja na kom bi se narod izjasnio o prihvatanju ili neprihvatanju Vens-Ovenovog plana. Istovremeno narod je trebao da odgovori i na posebno referendumsko pitanje da li je za samostalnu Republiku Srpsku, sa pravom da Republika stupa u ravnopravne odnose sa drugim narodima i državama.

Na čuvenom majskom zasjedanju NS RS na Jahorini osim predstavnika SRJ, Srbije i Crne Gore, Dobrice Ćosića, Slobodana Miloševića i Momira Bulatovića, prisustvovao je i grčki premijer Konstantin Micotakis. Premijer Micotakis se po dolasku pred počasnim strojem Srpske garde – Ilidža poklonio zastavi Republike Srpske kao prvi strani državnik koji je to zvanično učinio.

Slika

Skupština Srpske opštine Ilidža je formirala Komisiju za sprovođenje referenduma. Komisija je provela referendum i 18. maja 1993. godine podnijela Informaciju o provedenom referendumu. Iz tabela se vidi kako su stanovnici Srpske Ilidže glasali po pojedinim mjesnim zajdnicama. Od upisanih 24.911 glasača, glasalo je 22.736. Od izašlih glasača 98,31% je glasalo za samostalnu Republiku Srpsku. Istovremeno 22.221 glasač ili 97,72% je glasalo protiv Vens-Ovenovog plana. Ilidžanci su se na taj način izjasnili kao i većina stanovnika Republike Srpske koji su glasanjem od 96% odbili Vens-Ovenov plan.

Podsjećamo, povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci će imati priliku da, svakog petka,  u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata, stranice dnevnih novina ili da se prisjete ljudi koji su obilježili period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno!

 

 
 
Komentari 0
Povezane vijesti
Po 15 novih udžbenika za osnovne i srednje škole Po 15 novih udžbenika za osnovne i srednje škole
Mastilović: Srpski narod u grčevitoj borbi da se održi na ovim prostorima Mastilović: Srpski narod u grčevitoj borbi da se održi na ovim prostorima
Za registraciju trotineta 20 maraka Za registraciju trotineta 20 maraka
Najčitanije
 • Makarije Todorović najmlađi na “Konferenciji beba” u Palama
  22h 49m
  0
 • Vidovdansko čudo u Srpskoj
  10h 1m
  1
 • Muškarca usmrtio traktor prilikom prevoza drveta
  10h 59m
  0
 • Knjiga žalosti povodom pogibije mladog Đorđa Tojčića
  9h 1m
  0
 • Podignuta optužnica zbog napada na policiju
  7h 47m
  0