Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта

20.03.2024. 12:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Епархија рашко-призренска саопштила је да је одлука Уставног суда у Приштини из 2016. године извршена и да је манастиру Високи Дечани признато власништво над имовином од 24 хектара земљишта, што су албанске власти годинама оспоравале.

У Епархији објашњавају да се то види из катастарског извода, који је представник Српске православцне цркве /СПЦ/ данас добио у Централном катастру у Приштини.

Из тог извода са цијелом имовином манастира Високи Дечани је јасно да се власништво односи и на 24 хектара земљишта, чиме је дугогодишњи процес који се водио око тога ријешен.

Приштинске власти на челу са премијером самопроглшеног Косова Аљбином Куртијем, као и њихови претходници, годинама су одбијали да спроведу одлуку Уставног суда о враћању имовине манастиру Високи Дечани.

Курти је на то пристао недавно након притиска западних сила, предвођених Америком, које су рјешавање питања имовине манастира Високи Дечани поставиле као услов за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе, чему се Србија противи.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Фотографије дана: Високи Дечани у љепоти објектива – степенице ка небу! Фотографије дана: Високи Дечани у љепоти објектива – степенице ка небу!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 40m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 49m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 24m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 37m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 51m
    0