Манифeстација Скоруп-кајмака и кромпира окупила грађане Источног Сарајева (ФОТО)

29.10.2022. 14:22
0
ИЗВОР: katera.news

Манифестација "Дан рогатичког кромпира и романијског Скоруп-кајмака“  данас је главни повод да грађани Источног Сарајева дођу на Трг Србије и пробају разна јела направљена од ових производа.

Организатор ове манифестације је Министарство пољопривреде Републике Српске у сарадњи са локалним заједницама. Одржава се по други пут у Источном Новом Сарајеву, а љубитељи домаћих производа моћи пробати и купити најбољи кромпир и кајмак са ових простора.

Учесници су, на преко десет штандова, имали прилику да представе своје најбоље производе, а награда најљепшем штанду уручена је породици Вуковић из Рогатице.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Немања Вуковић из Рогатице заједно са својом породицом већ дуги низ година узгаја кромпир, на површини од пет хектара.

- Сјеме „Агриа“ се најбоље показало у нашој производњи и оно нам даје најбољи пласман широм државе – наглашава Вуковић.

Он истиче како је овај пољопривредни посао јако напоран, те како само бављење њим није довољно за живот.

- Веома је тешко бавити се пољопривредом, нарочито када је инфлација велика. Супруга и ја, поред овог имамо примарне послове, а узгој кромпира за нашу породицу представља допунску дјелатност – истиче Вуковић и додаје да му много значи награда за најљепши штанд јер се цијела породица потрудила да њихов штанд изгледа лијепо.

Килограм кромпира који производи породица Вуковић данас на сајму кошта 1,50 КМ.

Поред кромпира велику пажњу је привукао и познати „Скоруп – кајмак“ за којим је била велика потражња.

Предсједница удружења „Романијски Скоруп-кајмак“ Нада Максимовић из Хан Пијеска објаснила је начин припреме овог кајмака, те додала како је то стари производ који се годинама припремана исти начин.

- Кајмак се прави од крављег млијека, које се доводи до тачке кључања и све то на ватри од букових дрва. Након тог поступка оставимо кајмак са стране све док се не укаже на врху кора кајмака – објашњава Максимовићева.

Она истиче како велику улогу у припреми кајмака има годишње доба.

- Кајмак у колиби стоји око 72 часа. Док је кајмак у колиби он се „дими“ на буковим дрвима – објашњава она.

Према њеним ријечима, посљедњи корак је слагање и сољење кајмака у дрвене каце, а након два мјесеца стајања може ићи у продају.

Максимовићева је истакла како је припрема овог производа тешка и како све мање жена показује интересовање да ради овај посао.

- Оно што је добра страна ове приче је велика потражња за Скоруп кајмаком, што је доказ и данашњи сајам. Ми смо за сат времена успјели да продамо све што смо донијелу – рекла је она.

Помоћник министра привреде Горан Бурсаћ рекао је како је већи број излагача у односу на прошлу годину и како овакве манифестације имају свијетлу будућност.

- Овај сајам је одлична прилика за све излагаче да покажу своје производе и подстакну људе да купују домаће производе, које су им на дохват руке – нагласио је Бурсаћ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је важност одржавања ових догађаја, као и сарадње са општином Рогатица.

- Примјер добре сарадње је ова манифестација, које је окупила многе грађане. Треба више да посјећујемо оваква мјеста јер на њима кромпир може лако доћи до потрошача без пласирања у маркет – рекао је Ђосић, истичући како би на овај начин пласирања производа потрошачима смањили цијене.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изразио је велико задовољстово што општина Источно Ново Сарајево има прилику да пружи подршку свим марљивим људима.

- Сигурно смо једина локална заједница на овим просторима која организује овакав тип сајма. Оно што је похвално јесте пораст броја учесника у односу на прошлу годину. Вјерујем да ће на овој манифестацији у будућности учествовати још општина из наше регије – закључио је Катић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра у Источном Сарајеву "Дани рогатичког кромпира" Сутра у Источном Сарајеву "Дани рогатичког кромпира"
Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове
Заштита географског поријекла рогатичког кромпира у завршној фази Заштита географског поријекла рогатичког кромпира у завршној фази
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 58m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 54m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 58m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 51m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 48m
    0