Manifestacija Skorup-kajmaka i krompira okupila građane Istočnog Sarajeva (FOTO)

29.10.2022. 14:22
0
IZVOR: katera.news

Manifestacija "Dan rogatičkog krompira i romanijskog Skorup-kajmaka“  danas je glavni povod da građani Istočnog Sarajeva dođu na Trg Srbije i probaju razna jela napravljena od ovih proizvoda.

Organizator ove manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama. Održava se po drugi put u Istočnom Novom Sarajevu, a ljubitelji domaćih proizvoda moći probati i kupiti najbolji krompir i kajmak sa ovih prostora.

Učesnici su, na preko deset štandova, imali priliku da predstave svoje najbolje proizvode, a nagrada najljepšem štandu uručena je porodici Vuković iz Rogatice.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Nemanja Vuković iz Rogatice zajedno sa svojom porodicom već dugi niz godina uzgaja krompir, na površini od pet hektara.

- Sjeme „Agria“ se najbolje pokazalo u našoj proizvodnji i ono nam daje najbolji plasman širom države – naglašava Vuković.

On ističe kako je ovaj poljoprivredni posao jako naporan, te kako samo bavljenje njim nije dovoljno za život.

- Veoma je teško baviti se poljoprivredom, naročito kada je inflacija velika. Supruga i ja, pored ovog imamo primarne poslove, a uzgoj krompira za našu porodicu predstavlja dopunsku djelatnost – ističe Vuković i dodaje da mu mnogo znači nagrada za najljepši štand jer se cijela porodica potrudila da njihov štand izgleda lijepo.

Kilogram krompira koji proizvodi porodica Vuković danas na sajmu košta 1,50 KM.

Pored krompira veliku pažnju je privukao i poznati „Skorup – kajmak“ za kojim je bila velika potražnja.

Predsjednica udruženja „Romanijski Skorup-kajmak“ Nada Maksimović iz Han Pijeska objasnila je način pripreme ovog kajmaka, te dodala kako je to stari proizvod koji se godinama pripremana isti način.

- Kajmak se pravi od kravljeg mlijeka, koje se dovodi do tačke ključanja i sve to na vatri od bukovih drva. Nakon tog postupka ostavimo kajmak sa strane sve dok se ne ukaže na vrhu kora kajmaka – objašnjava Maksimovićeva.

Ona ističe kako veliku ulogu u pripremi kajmaka ima godišnje doba.

- Kajmak u kolibi stoji oko 72 časa. Dok je kajmak u kolibi on se „dimi“ na bukovim drvima – objašnjava ona.

Prema njenim riječima, posljednji korak je slaganje i soljenje kajmaka u drvene kace, a nakon dva mjeseca stajanja može ići u prodaju.

Maksimovićeva je istakla kako je priprema ovog proizvoda teška i kako sve manje žena pokazuje interesovanje da radi ovaj posao.

- Ono što je dobra strana ove priče je velika potražnja za Skorup kajmakom, što je dokaz i današnji sajam. Mi smo za sat vremena uspjeli da prodamo sve što smo donijelu – rekla je ona.

Pomoćnik ministra privrede Goran Bursać rekao je kako je veći broj izlagača u odnosu na prošlu godinu i kako ovakve manifestacije imaju svijetlu budućnost.

- Ovaj sajam je odlična prilika za sve izlagače da pokažu svoje proizvode i podstaknu ljude da kupuju domaće proizvode, koje su im na dohvat ruke – naglasio je Bursać.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je važnost održavanja ovih događaja, kao i saradnje sa opštinom Rogatica.

- Primjer dobre saradnje je ova manifestacija, koje je okupila mnoge građane. Treba više da posjećujemo ovakva mjesta jer na njima krompir može lako doći do potrošača bez plasiranja u market – rekao je Đosić, ističući kako bi na ovaj način plasiranja proizvoda potrošačima smanjili cijene.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izrazio je veliko zadovoljstovo što opština Istočno Novo Sarajevo ima priliku da pruži podršku svim marljivim ljudima.

- Sigurno smo jedina lokalna zajednica na ovim prostorima koja organizuje ovakav tip sajma. Ono što je pohvalno jeste porast broja učesnika u odnosu na prošlu godinu. Vjerujem da će na ovoj manifestaciji u budućnosti učestvovati još opština iz naše regije – zaključio je Katić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra u Istočnom Sarajevu "Dani rogatičkog krompira" Sutra u Istočnom Sarajevu "Dani rogatičkog krompira"
Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za predstojeće sajmove Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za predstojeće sajmove
Zaštita geografskog porijekla rogatičkog krompira u završnoj fazi Zaštita geografskog porijekla rogatičkog krompira u završnoj fazi
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    5h 37m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    23h 20m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    17h 37m
    6
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    19h 11m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    3h 6m
    0