Марш “Бесмртног пука”, цвијеће и вијенци на споменике жртвама

09.05.2023. 18:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У Бањалуци, али и у другим градовима и општинама Српске обиљежава се Дан побједе над фашизмом.

На почетку обиљежавања учесници марша “Бесмртног пука”  прошетали су од Трга Крајине до Трга палих бораца поводом обиљежавања 9. маја .

Потом су положени вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

У маршу “Бесмртног пука” учествовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и други министри у Влади Српске, амабасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског рата и Народноослободилачког рата, те бројни грађани.

Учесници су носили слике предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама ради подсјећања на војнике и цивиле из Народноослободилачког рата који су дали животе у борби против фашизма.

“Бесмртни пук” је међународна друштвена акција која је почела 2011. године у градовима Русије током обиљежавања Дана побједе - 9. маја.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

На Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца вијенце и цвијеће положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цијановић, амабасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и Министарства одбране у Савјету министара БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџинског рата и СУБНОР-а, те бројни грађани.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Добој

Испред Спомен-костурнице у Парку народних хероја у Добоју данас су положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима поводом 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Вијенце су положиле делегације добојског Удружења “Антифашисти и борци Народноослободилачког рата /НОР/”, Градске управе Добој и добојске организације Млади социјалдемократи (МСД).

Предсједник Скупштине града Добој Срећко Рекановић рекао је новинарима да су у борби за слободу српски и руски народ дали највише жртава у Другом свјетском рату, због чега се оне морају сачувати од заборава и достојно обиљежавати сјећање на њих.

Са добојског подручја у НОР-у је током Другог свјетског рата погинуло око 650 бораца.

Требиње

Представници требињскг СУБНОР-а, Градске управе и Социјалистичке партије положили су данас цвијеће на Споменик палим борцима у борби против фашизма 1941-1945. у градском парку, поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, те послали универзалну поруку мира.

Предсједник требињског СУБНОР-а Рајко Ћапин рекао је новинарима да на данашњи дан треба да се пошаље универзалну поруку мира и да се ради на развијању и јачању система који ће још јаче вредновати, промовисати и афирмисати истинске вриједности као што је породица, традиција, међусобно уважавање, поштовање, толеранција и братска љубав.

Он је истакао да стално треба бити активан у борби за праведније, хуманије и солидарношћу проткано друштво.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић изјавио је новинарима да је важно да се његује култура памћења, те да је обиљежавање 9. маја - Дана побједе над фашизмом, сјећање на све жртве фашистичког терора, а овакви догађаји су и опомена да је потребно бити на опрезу, како се слични догађаји не би поновили.

Дервента

У Дервенти је полагањем вијенаца испред спомен-обиљежја НОР-а код Основне школе “Никола Тесла” обиљежен Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дан Европе.

Градоначелник Милорад Симић истиче да Дервента на скроман и достојанствен начин обиљежава значајан датум из Другог свјетског рата.

-Овај дан, нажалост, све мање народа и народности обиљежава, што је јако тужно поготово у свјетлу посљедњих година свих дешавања у свијету, када се примијети да су остаци фашизма и национализма пробуђени - рекао је Симић новинарима.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић каже да се данас обиљежава врло значајан датум када је побијеђен фашизам 1945. године.

- Сваке године показујемо да смо антифашистички град и окупљањем обиљежавамо врло значајан датум за човјечанство. Положили смо вијенце и одали почаст жртвама несрећног рата. Ми смо мислили да је побијеђен фашизам, међутим, фазизам никада неће бити побијеђен. Морам да обиљежавамо ове датуме, да младе подсјећамо на догађаје који су били и како се извојевала слобода - рекао је Прерадовић.

Дрвар

Дан побједе над фашизмом у Дрвару је обиљежен полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашистичког терора.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да Дан побједе над фашизмом има посебан значај за Дрвар као антифашистички град у коме је почео устанак народа и народности БиХ који је завршио коначном капитулацијом фашиста 1945. године.

- Понекад се чини да борба константно траје и да је дрварски слободарски дух присутан и траје - рекла је Рунићева Срни.

Она је нагласила да Дрварчани и Дрвар и данас воде битку за опстанак и останак на огњиштима, те упорно побјеђује свакодневне изазове са којима се сусрећу.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 32m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 0m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 6m
    0