Марш "Стазом егзодуса" протиче без проблема

10.09.2021. 10:41
0
ИЗВОР: Срна

Марш неколико стотина учесника "Стазом егзодуса 2021" протиче без проблема на путу дугом 22 километра, поводом обиљежавања 26 година од прогона Срба са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је Срни да марш од села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи протиче без проблема и да се тренутно налазе у мјесту Бријесница.

Према његовим ријечима, у маршу учествују и начелници општина Петрово и Вукосавље Озрен Петковић и Борислав Ракић, те начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић, као и лица из Добоја, Дервенте, Модриче, Прњавора, Српца, Бањалуке, Београда и других општина.

Колона је на стазу егзодуса кренула око 8.00 часова из Тумара, гдје је у Цркви Свете Тројице одржана служба и благослов за учеснике.

Учесници прелазе пут дуг 22 километра од Горње Бријеснице, преко Кврга, Малчића, Боровца, Лозне до Стога - путем којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Долазак и окупљање учесника је у Стогу, гдје ће у Цркви Светог Ђорђа бити служена Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту.

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Још нису ухапшени нападачи на српску повратницу у Возући Још нису ухапшени нападачи на српску повратницу у Возући
Старица претучена у Возући упућена на преглед у Зеницу Старица претучена у Возући упућена на преглед у Зеницу
Претучена српска повратница у Возући Претучена српска повратница у Возући
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    22h 20m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    5h 25m
    2
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    9h 13m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    6h 6m
    0
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    5h 57m
    0