Масовни протести због економске кризе

18.08.2022. 09:56
0
ИЗВОР: Танјуг

Хиљаде незадовољних Аргентинаца блокирале су центар Буенос Ајреса током бурних уличних протеста, захтјевајући од владе да повећа плате и накнаде за незапослене погођене порастом трошкова живота и слабљењем националне валуте пезоса.

Економска криза у тој латиноамеричкој земљи довела је до тога да се број сиромашних повећа на 40 одсто становништва док се предсједник Алберто Фернандез бори да пронађе рјешења за галопирајућу инфлацију која се креће око 70 одсто, преноси Ројтерс.

Ударајући у бубњеве и машући заставама синдиката и бројних љевичарских група повезаних углавном са Фернандезовим владајућим перонистима, демонстранти су јуче стигли до предсједничке палате Цаса Росада и до здања Конгреса, након што су се кретали главним престоним авенијама заустављајући саобраћај.

– Не можемо да наставимо са овим нивоом инфлације јер свакодневно губимо дио наших плата – рекао је Пабло Мојано, шеф синдиката ЦГТ који углавном представља службенике владе.

Цијене прехрамбених производа се редовно коригују како би држале корак са галопирајућом инфлацијом која је само прошлог мјесеца порасла за 7,4 одсто, што је највећи мјесечни пораст у посљедње двије деценије.

Коментари 0
Повезане вијести
У поплавама погинуло најмање 50 људи У поплавама погинуло најмање 50 људи
Патријарх српски у Аргентини Патријарх српски у Аргентини
Аргентинци у побједничкој паради, хиљаде људи на улицама Буенос Ајреса (ВИДЕО) Аргентинци у побједничкој паради, хиљаде људи на улицама Буенос Ајреса (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    7h 15m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    7h 22m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    4h 4m
    0
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    7h 31m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    4h 47m
    0