Медицинским сестрама у Српској признати факултетске дипломе

17.10.2019. 14:01
0
ИЗВОР: Srpska.info

Стотине медицинских сестара се дошколовало и сад имају статус дипломиране медицинске сестре од 180 или 240 ЕЦТС бодова. То у већини здравствених установа није валоризовано и није препознато у систематизацијама, поручио је члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС Слободан Станић.

– И дан данас на универзитетима завршавају дипломиране медицинске сестре које и даље нису препознате у систематизацијама здравствених установа. Сада је прилика да се кроз израду Закона о дјелатностима у здравству ово питање помјери са мртве тачке – нагласио је Станић.

Он сматра да високу стручну спрему треба признати медицинским сестрама које обављају сложене послове.

– Предлажемо да се стандард образовања прилагоди тежини и организованости радног мјеста и за сада позивамо на признавање високе стручне спреме дипломираним сестрама које раде у јединицама  интензивне медицине и лијечења, у јединицама за анестезију и реанимацију као и инструументаркама на одјелима неурохирургије, грудне хирургије, абдомималне хирургије, урологије и других хируршких грана – рекао је Станић.

Осим тога, предлаже, високу стручну спрему би требало признати сестрама које раде на подјели цитостатика “гдје на неки начин шкоде и своме здрављу, сестрама на гинекологији и акушерству као и сестрама на одјелима за недоношчад”.

– На овај начин би се постигло побољшање укупног положаја медицинских сестара и тиме би се смањио одлазак најпотребнијих профила у здравству – сматра Станић, додајући да се тренутно медицинским сестрама са високим образовањем омета и напредак у послу.

По његовим ријечима, ресорно министарство треба да изради иновативне начине плаћања радника у здравству гдје ће примања бити везана за обим и квалитет здравствене заштите.

Коментари 0
Повезане вијести
Дрљан: Посао медицинске сестре изабрала сам вођена љубављу према сваком човјеку Дрљан: Посао медицинске сестре изабрала сам вођена љубављу према сваком човјеку
Допринос медицинских сестара и техничара непроцјењив Допринос медицинских сестара и техничара непроцјењив
Ухапшене медицинске сестре које су тукле старицу у старачком дому (ВИДЕО) Ухапшене медицинске сестре које су тукле старицу у старачком дому (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    10h 57m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    13h 16m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 43m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 23m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 4m
    0