Медвјед на нишану ловаца након што је уништио велики пчелињак

19.08.2023. 12:34
6
ИЗВОР: srna.rs

У паљанском мјесту Горњи Прибањ медвјед је на приватном имању уништио велико друштво пчела, због чега ће Ловачко удружење "Јахорина" организовати његов одстрел.

Предсједник Ловачког удружења "Јахорина" Пале Његош Пољаковић потврдио је да је удружење добило одобрење од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске за одстрел медвједа. 

- Када дивљач нанесе штету, тражимо одобрење за ванредни одстрел тамо гдје су законом предвиђени услови - навео је он.

Он је рекао да су чланови овог удружења у марту имали један ванредни одстрел медвједа због причињене штете, а прошле године два.

- То је мјера коју ми као удружење које газдује ловиштем на подручју општине Пале предузимамо да би држали бројност на подношљивом нивоу - рекао је Пољаковић.

Он је додао да, према процјени удружења, на подручју које покривају има око осам медвједа. На питање како ће открити који медвјед је починио штету, Пољаковић је рекао да ће се он вратити на мјесто на коме је уништио пчелиње друштво.

Пољаковић је одбацио тврдње мјештана да су у насељена мјеста медвједи почели чешће долазити због аутоматске соларне хранилице која се налази на ширем локалитету овог подручја.

Он је појаснио да је то једна од активности удружења, да дивљач храну надокнађује на хранилицима да не би правила штету на добрима пољопривредника.

- Стручњаци који се баве проучавањем дивљачи и ловством препоручују да се дивљач прихрањује да не би ишла да прави штету над племенитом дивљачи, стоком и осталим добрима и пољопривредним културама - појаснио је он.

Пољаковић је поновио да се дивљач засити тамо гдје има довољно хране и не иде да прави штету, али да медвједа, који воли мед, води животињски нагон.

Он је рекао да постоји законом прописана процедура како се штета надокнађује и да у томе учествује ресорно министарство, општина и ловачко удружење, те сугерисао да се предузму адекватне  мјере техничке и физичке заштите.

Пчелар Момир Благојевић рекао је да је медвјед или више њих у ноћи између 15. и 16. августа причинио штету у његовом пчелињаку у Горњем Прибњу, у селу Алилуци, и поред поцинчане жице, и оборио, разбацао и уништио свих 19 кошница.

Благојевић каже да је затекао невјероватан призор, као да је пала граната.

- Дио наставака и рамова је чак пренио преко ограде и однио у шуму, на удаљеност више од 100 метара од пчелињака. На правцу у коме је медвјед изашао из пчелињака пронађен је свјеж медвеђи измет, на три мјеста, на удаљености од 30 до 50 метара од пчелињака, што указује да у пчелињаку није била само једна животиња - истакао је он.

Слика

Фото: srna.rs

У ноћи између 16. и 17. августа, како је рекао, медвјед или више њих поново су дошли у пчелињак.

- Тада је порушио оплодњаке са вишег нивоа које је у првом доласку заобишао. Оплодњаке је порушио унутра, при чему није направљена знатнија штета - испричао је Благојевић.

Према његовим ријечима, кошнице које су биле постављене за прихват малог броја пчела које су се вратиле поново је растурио, садржај потпуно уништио и рамове развукао по терену.

- Тиме је дефинитивно уништио могућност да се сачува и минимални потенцијал кад су пчеле у питању, чиме је пчелињак и практично уништен - истакао је Благојевић.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Sasa 20.08.2023. 17:15
    Kakve debilne amaterske odluke, čuj odstrel.
    Šteta treba biti namirena i to je sve sječa šuma ove baglame sa četverotočkašima sj divljač istjerale iz šuma i logično je što su blizu sela i naselja
  • Generic placeholder image
    Sasa 20.08.2023. 17:14
    Kakve debilne amaterske odluke, čuj odstrel.
    Šteta treba biti namirena i to je sve sječa šuma ove baglame sa četverotočkašima sj divljač istjerale iz šuma i logično je što su blizu sela i naselja
  • Generic placeholder image
    Alas 20.08.2023. 14:04
    Zakon je jasan, mrki medvjed je zaštićena vrsta. Ko ga ubije, treba biti sankcionisan. Uništenje pčelinjaka nije razlog za odstrel medvjeda. Neka država plati odštetu vlasniku košnica, svakako se za svašta daje odšteta, npr. kada vuk zakolje ovce. Dozvolom za odstrel lovačko društvo i ministarstvo poljoprivrede krše zakon. Ipak kada se sjetimo da je ministar poljoprivrede RS pravnik i da je on istovremeno predsjednik lovačkog udruženja RS, što bi moglo značiti subob interesa, ne trebaju nas čuditi ovakve amaterske odluke. Bilo bi dobro znati da li je oštećeni vlasnik košnica pripadnik vladajuće partije. U svijetu se ovakvi problemi rješavaju uspavljivanjem medvjeda i premještanjem na drugu lokaciju. A da, sjetih se slučaja od prije neku godinu iz okoline Banja Luke, zbog nedostatka puške za uspavljivanje lovci su ubili medvjeda koji je silazio u naselja. Vjerovatno je i sada problem ta famozna puška...
  • Generic placeholder image
    Ne 20.08.2023. 08:37
    Ako postoji opasnost od mede, pčelinjak se zaštiti. Najlakše je pobiti sve sto covjeku smeta.
    Nije fer.
  • Generic placeholder image
    Krle 19.08.2023. 20:39
    Tako je to kad medo voli med. Njega ne interesuje nacionalnost vlasnika pčela, ne priznaje entiteske granice a bodljikava žica mu ne predstavlja neki problem. Jer, ipak medo ima debelu kožu pa ga ništa ne bode, a med je tako sladak i ukusan. Zna medo šta valja, med je hrana i lijek.
  • Generic placeholder image
    Muhamed 19.08.2023. 17:35
    To je neki medo ili više njih iz federalnog dijela općine napravio belaj.Upucati mede pod hitno 😜
Повезане вијести
Блиски сусрет са медвједом у Хан Пијеску (ВИДЕО) Блиски сусрет са медвједом у Хан Пијеску (ВИДЕО)
Медвјед угризао скијашицу Медвјед угризао скијашицу
Погледајте снимак мрког медвједа који ове зиме не спава зимски сан (ВИДЕО) Погледајте снимак мрког медвједа који ове зиме не спава зимски сан (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 40m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 36m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 20m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 32m
    0