Мигрантска криза све већа

08.09.2019. 17:11
0
ИЗВОР: Срна

У БиХ у сваком тренутку има између 5.000 и 6.000 миграната којима је једини циљ да оду даље, што ће покушавати поготово зими без обзира на неприступачне терене, па и минска поља, тако да у наредном периоду очекујемо да ће бити више акција спасавања ових људи.

Истакао је ово Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите и члан Оперативног штаба за питања миграција.

Солак, али и Дражан Розић из Међународне организације за миграције (ИОМ), слажу се с оцјенама које су изнесене из аустријских безбједносних служби да балканска рута постаје све активнија, али и опаснија за мигранте. Алармантни су то подаци аустријских агенција, због којих се државе на рути припремају за реакцију на повећан прилив миграната. Власти у БиХ, у исто вријеме, немају опсежније планове и припреме.

– Балканска рута свакако постаје активнија. Ове године биљежимо пораст броја улазака у БиХ за 40 одсто, а тиме постаје и опасније. Довољно говори да прошле године није забиљежен ниједан несретан случај са смртним исходом, а у овој их је било већ четири-пет. Било је и лакших и тежих повреда – казао је Розић.

У току је и потрага за тијелом мигранта из Марока који се утопио у Неретви.

– Било је неколико случајева да су се изгубили, да су их пронашли ловци, горска служба. Минска поља су једна од опасности, а има их јужно од Бихаћа, према Динари. Ти људи имају један циљ и спремни су свашта урадити. Иде зима. Како је њима тешко зими, тешко је и граничарима. Зато мислимо да ће поготово зими покушавати прећи границу – нагласио је Солак.

Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима, истиче да има миграната који по пола године путују, пролазе неколико земаља и сигурно да на том путу имају и проблема.

– Око 75 одсто прелази Дрину, а она није поток. Било је превртања чамаца, спасавања. Како јесен долази, биће је све теже прећи и могу се десити опасне ситуације по њих – додао је Ујић.

Дневно 140 до 150 миграната покушава илегално ући, што је за десетак мање него прије, казао је Ујић.

– Гранична полиција нешто успије спријечити, нешто и прође, доста изађе из земље, тако да се врти исти број миграната који бораве у БиХ. Јесмо очекивали већи прилив, јер је био у Грчкој, али мигранти користе и морске и друге путеве – става је Ујић.

Коментари 0
Повезане вијести
Лучић – Келер-Зутер: Швајцарска издваја додатна средства за помоћ БиХ у превазилажењу мигрантске кризе Лучић – Келер-Зутер: Швајцарска издваја додатна средства за помоћ БиХ у превазилажењу миг...
Гардијан: Хрватски полицајци пљачкају и враћају мигранте у БиХ Гардијан: Хрватски полицајци пљачкају и враћају мигранте у БиХ
Имиграциони центар спао на 80 мјеста Имиграциони центар спао на 80 мјеста
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 32m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 5m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 39m
    2
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    37m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 45m
    0