Мика Алас-велики српски “луди” научник обиљежио је своје постојање

30.07.2018. 12:46
0
ИЗВОР: izzemljeisveta.com

вестрани српски научник, често неправедно запостављен, оснивач је неколико математичких дисциплина: математичке феноменологије, теорије математичких спектара и интервалне математике; творац је више признатих патената: даљиномјер, аутоматски мјењач за аутомобиле, дубиномјер, уређај за шифровање, мотор са клипом наизмјеничног дејства, уређај за заштиту бродова од удеса; конструисао је први аналогни хидраулични рачунар и сматра се претечом информатике и кибернетике – Све то и још много више јесте Михаило Петровић Алас.

Михаило Петровић (6. маја 1868 – 8. јун 1943), у београдској чаршији познатији као Мика Алас, био је математичар, научник, професор Универзитета у Београду, претеча кибернетике, оснивач београдске математичке школе, академик Српске краљевске академије и академија наука у Прагу, Варшави, Кракову, Букурешту и Загребу, и члан више научно-математичких друштава у свијету, али и морепловац, путописац, књижевник, алас и виолиниста.

Објавио је велики број проналазака, научних радова, уџбеника и путописа са својих поморских путовања. Добио је велики број награда и признања и по свом научном раду и резултатима спада у највеће српске математичаре – једини математичар међу 100 најзнаменитијих Срба

Природно-математички одсјек Филозофског факултета у Београду завршио је 1889. године. Послије тога, у септембру 1889. отишао је у Париз ради даљег школовања. На Сорбони је дипломирао математичке науке 1891. године, а физичке науке 1893. године. Као најбољи студент своје генерације присуствовао је пријему код предсједника Француске републике 1893 и 1894. године. Исте године одбранио је на Сорбони докторску дисертацију из области диференцијалних једначина и стекао степен доктора математичких наука.

Нове математичке дисциплине

Петровић је био један од највећих стручњака у свијету за диференцијалне једначине, а дошао је до импозантних резултата и у теорији функција, алгебри и рачунарству. Неколико диференцијалних једначина, специјалних функција и неједнакости носе његово име, а припада и групи ријетких научника који су засновали нове научне дисциплине – математичку феноменологију, теорију математичких спектара и интервалну математику.

Тежња ка откривању аналогије између техничких и биолошких система, водила га је откривању универзалног научног језика. Његово дјело „Елементи математичке феноменологије“, било је претеча нове научне дисциплине, коју је тада мало ко разумио, а књига „Рачунање са бројним размацима“ представља прву монографију о неједнакостима у свијету.

Петровић усваја диференцијалне једначине као свој основни математички језик, из којег ће произаћи многе расправе из области анализе, феноменологије, аналогних рачунских машина, механике и других дисциплина.

Значајни проналасци

Осим математиком, Петровић се бавио и проналазаштвом и патентирао је пет проналазака који су били заштићени, односно пријављени и реализовани у пракси.

Проналазак даљиномјер откупљен је и реализован за потребе Војнотехничког завода у Крагујевцу и Русији. Конструисао је и један тип зупчастог преносника, који је био претеча аутоматских мјењача у аутомобилима, а омогућава да пренос броја обртаја буде константан. Конструисао је дубиномјер, направу за шифровање, мотор са клипом наизмјеничног дејства, а његов проналазак је и вјечити календар, реализован у више хиљада примјерака и заштићен у Паризу 1916. године.

При повратку с пута из сјеверне поларне области, одгонетнуо је важан проблем океанске пловидбе: како брод да одреди свој положај у односу на велику санту леда која плови према њему и доводи га у опасан положај. Изумио је и начин како брод да избјегне минско поље, односно уређај за обезбјеђивање пловности бродова послије оштећења проузрокованих сударом, мином, торпедом или насукавањем.

Са војском и дипломатијом

Криптографија је наука која се бави начинима очувања тајности података, а Петровић је у томе постигао велике резултате: у првој половини 1917. године саставио је нов систем шифровања који је војска одмах почела да користи. Систем се звао „Три картона”. Омогућавао је 720 рјешења, кључева, а дотадашњи само 196.

Његови системи шифровања су дуго година коришћени у војсци и дипломатији, све до Другог свјетског рата. А уочи рата, кад је Михаилу било седамдесет три године, мобилисан је због тога што је војсци требало његово познавање криптографије.

Први рачунар, информатика и кибернетика

У области рачунарства Петровић је још крајем 19. вијека објављивао у Сједињеним Америчким Државама своје конструкције рачунара и добио од угледних свјетских научника (Камке, Прајс, Морен, Вилерс, Мајстров) признања да је први конструисао аналогни рачунар за рјешавање диференцијалних једначина.

Његова истраживања у области кинематичких рачунара била су испред времена – започео је радове који су развијени тек половином прошлог вијека. Открио је да се хемијска реакција може користити као аритметички уређај аналогне рачунске машине, па се сматра да је он зачетник хемијско-кинетичких машина.

Руска, пољска и америчка наука одале су Петровићу признање као предсказатељу савремене науке (кибернетике, односно теорије система) радовима из области примјена аналогија међу диспаратним појавама.

Током 1897. године у радионици париске Политехничке школе конструисао је аналогни рачунар за рјешавање диференцијалних једначина на принципу кретања течности, први овог типа у свијету. Овај рачунар био је у стању да рјешава двије класе диференцијалних једначина и многи научници га сматрају претечом плотера. Своју конструкцију објавио је у American Journal of mathematics, Baltimore 20 (1898) и 22 (1899).

Ову претечу рачунара или први аналогни хидраулични рачунар у свијету – хидроинтегратор, научној јавности је представио 1900. године на Свјетској изложби у Паризу, у павиљону Краљевине Србије. За тај изум био је награђен златном (или бронзаном) медаљом изложбе, а потом, 1907. године и Почасном дипломом Математичког друштва у Лондону.

Хидроинтегратор је хидраулична рачунска машина која машинским путем рјешава одређене класе диференцијалних једначина, користећи основни закон хидродинамике: да се приликом потапања једног тијела у суд с неком течношћу ниво течности мијења у зависности од облика и величине тијела.

Др Драган Трифуновић је 1980. године извршио реконструкцију Петровићевог хидроинтегратора. Тај реконструисани интегратор се налази у кабинету за математику Шумарског факултета у Београду.

Тако је пола вијека прије Норберта Винера и развоја модерне кибернетике Михаило Петровић Алас отворио визију ове науке, због чега га многи сматрају њеним зачетником.

Да додамо на крају да је и други српски научник – Никола Тесла низом проналазака такође дао свој велики допринос у рачунарској револуцији. Патентирао је логичко коло AND, које се налази у свим рачунарима. До овог открића дошао је развијајући систем за даљинско управљање.

Коментари 0
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    19h 53m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    15h 50m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    21h 57m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    19h 11m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    18h 9m
    0