Милан Радовић: Враћам се у политику јер не могу са стране гледати овај економски суноврат

23.11.2020. 22:08
1
ИЗВОР: Klix.ba

Милан Радовић је у фебруару ове године напустио Демократски народни савез (ДНС) те постао независни посланик у НСРС-у. Од тада га није било у медијима, а овај банкар и економиста у интервју за Klix.ba говори о актуелним политичким и економским питањима, али и новом политичком ангажману.

 

На почетку нам каже како су локални избори показали да грађани траже промјене. Власт је задржала позиције у неким срединама, али изгубила Брод, Модричу, Шамац, а да су опозициони кандидати побиједили у начелничким утркама у Бањој Луци и Бијељини, али да коалиција око СНСД-а вјероватно има већину у скупштини те да ће бити занимљиво пратити наредна дешавања.

За пуцање коалиције његовог бившег ДНС-а, гдје је био потпредсједник, и Додиковог СНСД-а каже како од 2018. године ту много шта није штимало.

- ДНС је доживио много турбуленција, а руководство се опредијелило на раскид коалиције, што мени није било неко изненађење. Очито је да више нису жељели трпјети притиске и неки однос који је одређени период био некоректан - каже он.

Радовић је угледни економиста, банкар, доцент на факултету, позорно прати економска кретања и каже да у анализи тренутне ситуације треба кренути од односа 2018. и 2019. године, прије пандемије.

- Заустављање економске активности и психоза којој свједочимо утиче на смањење потрошње, што води смањењу прихода. Ми смо 2019. године имали раст БДП-а од 2,6 одсто, што је мање од 2018. године кад је раст био 3,7 oдсто. Тада се већ видјело да индустријска активност слаби. Наш БДП је изразито мали у односу на регију, а посебно је неповољна његова структура јер доминира трговина, не производња -  казао је.

Власт је скромно помогла привреди у пандемији, додаје он, наводећи како је Влада РС-а за два мјесеца уплатила доприносе и једну минималну плату, а да у том периоду јавни сектор није подносио терет пандемије.

-Јавни сектор се очито понаша врло комотно, бројни трошкови се не смањују, рекао бих да је власт у БиХ имала врло скроман одговор. Бојим се да ће посљедице по привреду бити горе него што сад изгледа - казао је он.

Код рестрикција јавне потрошње не треба гледати прво према платама, јер је то посебно осјетљиво, каже он, али треба ићи у реформу јавног сектора која је раније захтијевана од ММФ-а.

- Код пада прихода се треба или задужити или смањивати расходе, нема трећег. Прво треба видјети гдје се могу смањити расходи, посебно луксуз, а видјели сте да се купују аутомобили… Онда, кад се већ задужујемо, треба видјети шта с тим новцем, а да није пуко крпање буџетских рупа - каже он наглашавајући како нема извјештаја шта се урадило с ранијим задуживањима.

На крају нам Радовић каже како ће у наредном периоду одабрати нову политичку позицију, како је желио причекати завршетак локалних избора, а и протек неког времена од иступања из ДНС-а.

-Треба много радити, водити аргументовани дијалог, а сигурно је да може боље. Резултати избора показују да грађани траже промјене, али и да гласају за људе, не нужно политике. Не могу са стране само гледати овај економски суноврат - закључио је Милан Радовић за Klix.ba

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    ARNAUT 26.11.2020. 11:38
    Samo ne moj tako pompezno. Bojimo se ukrašća nam te truli Zapad. Šta ćemo onda mi.
Повезане вијести
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Радовић: Власт се уплашила нових правила - СДС ће зауставити нерегуларности на изборима Радовић: Власт се уплашила нових правила - СДС ће зауставити нерегуларности на изборима
Радовић: Пензионери, не брините, пензије ће бити редовне и уз то - увећане! Радовић: Пензионери, не брините, пензије ће бити редовне и уз то - увећане!
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 19m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 14m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 25m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 40m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 33m
    0