Милановић: Заклали ми мајку која је вјеровала у добро у људима

11.07.2024. 13:33
11
ИЗВОР: srna.rs

Нинослав Милановић, најмлађи од троје дјеце Радивојке Милановић коју су муслимански војници свирепо заклали у сребреничком селу Залазје на Петровдан прије 32 године, изјавио је Срни да је једини гријех његове мајке био то што до свог земаљског краја није дијелила људе по имену и вјери, него је као медицинска сестра несебично лијечила све Сребреничане.

Нинослав је имао само 13 година када је на Златибору, гдје су га родитељи склонили од рата, чуо да се његова мајка никада више неће вратити.

- Био сам код баке и деде, маминих родитеља. Мама није хтела да изађе са нама, остала је у Сребреници `заштићена` као медицинска сестра од међународних војних снага /Унпрофор/. Чули смо да је нестала. Живот нам се претворио у неизвесност, а 1995. године смо сазнали да је убијена - испричао је Милановић.

Он је рекао да је према причању свједока сазнао да му је мајка у Сребреницу одведена из Бање Губер, гдје је помагала свакоме коме је помоћ била потребна.

- Онда су је камионом са осталима отерали у Залазје и тамо је заклали. Била је распорена по целом телУ - прича Милановић и додаје да је до породице најпре стигла информација да је Раду "заклао лично Насер Орић".

Посмртни остаци Раде Милановић пронађени су на депонији у Залазју 2012. године. Породица ју је сахранила на локалном гробљу у селу Драглице на њеном родном Златибору, гдје уз њу почива и супруг Драгомир, који је преминуо прије 10 година.

- Сваког 12. јула, на дан када је убијена, окупимо се овде са породицама. Дође и сестра из Ливна, брат из Пожеге и присетимо се мајке коју памтимо по томе што је све волела и што су је волели. Била је добра са муслиманима, лечила их, давала инјекције - испричао је Милановић.

Он каже да ће на помену сутра бити и његов петогодишњи син и кћерка Радивојка која је добила име по баки.

- Причамо јој како је бака била несебична и добра и да достојно носи њено име - рекао је Милановић који ради као ветеринар у Новој Вароши.

Медицинска сестра Радивојка Рада Милановић имала је 55 година када је смрт истргла из загрљаја најмилијих.

Новинар Кристина Ћирковић раније је забиљежила ријечи Радиног супруга Драгомира који је исрпичао да су му говорили да је његову супругу, послије страшних мучења, убио Зулфо Турсуновић из Сућеске, зато што је, наводно, давала погрешне ињекције болесницима.

У књизи "Планирани хаос" Ибран Мустафић навео је ријечи свог рођака који је гледао злочин.

- Кад сам дошао пред затвор, извели су све заробљене са Залазја и наредили ми да их повезем према Залазју. Када смо дошли до депоније, наредили су ми да зауставим и паркирам камион. Измакао сам се на пристојну даљину, али кад сам видео њихово дивљање и кад је почело клање, пребледео сам као крпа. Када је Зулфо низ груди саставио ножем болничарку Раду, при том је питајући гдје јој је радио-станица, више нисам имао храбрости да то гледам. Пјешке сам са депоније дошао у Сребреницу, а они послије довезли камион, а ја сам са камионом наставио кући у Поточаре. Каросерија је била сва крвава - навео је свједок.

Турсуновић је био мајор такозване Армије БиХ. Статус "преживјеле жртве геноцида" стекао је када је преживео војнички пробој од Сребренице до Тузле након 11. јула 1995. године. Турсуновић је умро као слободан човјек у осамдесетој години.

Остало је забиљежено и свједочење Миле Јањића о томе како је Рада из опасног окружења заједно са њим спасила Раму Кадрића Хљебару, о чему је и он сам дао исказ.

- Та жена одвела ме у свој стан гдје сам преноћио и ујутро ме одвезла до пекаре гдје сам нашао свој камион. Испратила ме из града мојим аутом који сам јој дао, тако сам се вратио у село. Чуо сам касније да је погинула. Тешко ми је и жао због тога и данас што нисам имао прилику да и ја њој помогнем и спасим је јер сам чуо да су је убили наши - навео је Кадрић у свједочењу.

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    Ime: 13.07.2024. 12:29
    Osmanljube Osmanljube, pijano velikosrpsko pasce, baljezgas. Dogovori se sam sa sobom - jesmo li se sami ubijali, il ste vi, niste li ili cete opet i slicno. K NOZI KERU!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.07.2024. 11:29
    Oj ture, o onima zbog kojih se prima šehidnina, provjeri u penzionom fondu. A za uvrede.... Ja ti neću reći šta si, ti to bolje znaš😉.
  • Generic placeholder image
    IME: 13.07.2024. 10:24
    AHAHAHHAHA osmaljube smanji s rakijom. opet si poceo zestoko da baljezgas. O kakvih 90 100 hiljada pricas? jel to pricas o svom nevinom narodu koju ste protjerali, marvo smrdljiva velikosrpska?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 16:13
    Oj ture, jesi li ti toliko slabog pamćenja. Nemoj se ti brinuti za presuđivanje. Onih 100 000 đihadlija-šehidlija iz 90 - ih su dobili presude od nekih Srboljuba. Oni su takođe mislili da će zločinima dobiti rat i da im neće imati ko presuditi , ali, umjesto toga, dobili su kahvu i hurmašice, kako ti nedavno napisa.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 14:56
    rece mi skijas, pripadnik najdivljijeg plemena na ovim prostorima hahahahah
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.07.2024. 14:20
    @Ime, stvarno si divljak najprimitivniji.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 11:55
    Oj Osmanljube, mali iskompleksirani turcine, puno lajes a ne grizes. Ajde stisni pa sudi ti nesto, najmiliji mrtvi rod ti jebem <3
  • Generic placeholder image
    Pravda 12.07.2024. 11:38
    Realisto,
    pravda vas je stigla 1995 godine
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 11:33
    Oj ture, sudiće se svima kad se otjera ju okupatori i sudovi budu slobodno sudili. To vrijeme već polako dolazi. A to tvoje ako je kao i ovo, ako ima u Potočarima nišana živim ljudima onda je sve laž
  • Generic placeholder image
    Realista 12.07.2024. 11:21
    Ako imaju dokaze i argumente neka sude svakom,makar bio moj otac ili brat.Po sajtovima se pravda ne ganja.
  • Generic placeholder image
    Hari 11.07.2024. 18:13
    Čudo nema komentara navodnog "Realiste" kako se lažno predstavlja da komentariše ovaj očigledan težak zločin klanjem medicinske sestre Srpkinje. Ili će da negira, bez obzira što i sami Bošnjaci potvrđuju u svojim svjedočenjima o ovome teškom, nekažnjenom ratnom zločinu.
Повезане вијести
Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС
Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина
Годишњица бруталног усташког убиства 150 недужних и српског сликара Саве Шумановића Годишњица бруталног усташког убиства 150 недужних и српског сликара Саве Шумановића
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 6m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 29m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 2m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 59m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 50m
    0