Milanović: Zaklali mi majku koja je vjerovala u dobro u ljudima

11.07.2024. 13:33
11
IZVOR: srna.rs

Ninoslav Milanović, najmlađi od troje djece Radivojke Milanović koju su muslimanski vojnici svirepo zaklali u srebreničkom selu Zalazje na Petrovdan prije 32 godine, izjavio je Srni da je jedini grijeh njegove majke bio to što do svog zemaljskog kraja nije dijelila ljude po imenu i vjeri, nego je kao medicinska sestra nesebično liječila sve Srebreničane.

Ninoslav je imao samo 13 godina kada je na Zlatiboru, gdje su ga roditelji sklonili od rata, čuo da se njegova majka nikada više neće vratiti.

- Bio sam kod bake i dede, maminih roditelja. Mama nije htela da izađe sa nama, ostala je u Srebrenici `zaštićena` kao medicinska sestra od međunarodnih vojnih snaga /Unprofor/. Čuli smo da je nestala. Život nam se pretvorio u neizvesnost, a 1995. godine smo saznali da je ubijena - ispričao je Milanović.

On je rekao da je prema pričanju svjedoka saznao da mu je majka u Srebrenicu odvedena iz Banje Guber, gdje je pomagala svakome kome je pomoć bila potrebna.

- Onda su je kamionom sa ostalima oterali u Zalazje i tamo je zaklali. Bila je rasporena po celom telU - priča Milanović i dodaje da je do porodice najpre stigla informacija da je Radu "zaklao lično Naser Orić".

Posmrtni ostaci Rade Milanović pronađeni su na deponiji u Zalazju 2012. godine. Porodica ju je sahranila na lokalnom groblju u selu Draglice na njenom rodnom Zlatiboru, gdje uz nju počiva i suprug Dragomir, koji je preminuo prije 10 godina.

- Svakog 12. jula, na dan kada je ubijena, okupimo se ovde sa porodicama. Dođe i sestra iz Livna, brat iz Požege i prisetimo se majke koju pamtimo po tome što je sve volela i što su je voleli. Bila je dobra sa muslimanima, lečila ih, davala injekcije - ispričao je Milanović.

On kaže da će na pomenu sutra biti i njegov petogodišnji sin i kćerka Radivojka koja je dobila ime po baki.

- Pričamo joj kako je baka bila nesebična i dobra i da dostojno nosi njeno ime - rekao je Milanović koji radi kao veterinar u Novoj Varoši.

Medicinska sestra Radivojka Rada Milanović imala je 55 godina kada je smrt istrgla iz zagrljaja najmilijih.

Novinar Kristina Ćirković ranije je zabilježila riječi Radinog supruga Dragomira koji je isrpičao da su mu govorili da je njegovu suprugu, poslije strašnih mučenja, ubio Zulfo Tursunović iz Sućeske, zato što je, navodno, davala pogrešne injekcije bolesnicima.

U knjizi "Planirani haos" Ibran Mustafić naveo je riječi svog rođaka koji je gledao zločin.

- Kad sam došao pred zatvor, izveli su sve zarobljene sa Zalazja i naredili mi da ih povezem prema Zalazju. Kada smo došli do deponije, naredili su mi da zaustavim i parkiram kamion. Izmakao sam se na pristojnu daljinu, ali kad sam video njihovo divljanje i kad je počelo klanje, prebledeo sam kao krpa. Kada je Zulfo niz grudi sastavio nožem bolničarku Radu, pri tom je pitajući gdje joj je radio-stanica, više nisam imao hrabrosti da to gledam. Pješke sam sa deponije došao u Srebrenicu, a oni poslije dovezli kamion, a ja sam sa kamionom nastavio kući u Potočare. Karoserija je bila sva krvava - naveo je svjedok.

Tursunović je bio major takozvane Armije BiH. Status "preživjele žrtve genocida" stekao je kada je preživeo vojnički proboj od Srebrenice do Tuzle nakon 11. jula 1995. godine. Tursunović je umro kao slobodan čovjek u osamdesetoj godini.

Ostalo je zabilježeno i svjedočenje Mile Janjića o tome kako je Rada iz opasnog okruženja zajedno sa njim spasila Ramu Kadrića Hljebaru, o čemu je i on sam dao iskaz.

- Ta žena odvela me u svoj stan gdje sam prenoćio i ujutro me odvezla do pekare gdje sam našao svoj kamion. Ispratila me iz grada mojim autom koji sam joj dao, tako sam se vratio u selo. Čuo sam kasnije da je poginula. Teško mi je i žao zbog toga i danas što nisam imao priliku da i ja njoj pomognem i spasim je jer sam čuo da su je ubili naši - naveo je Kadrić u svjedočenju.

Komentari 11
  • Generic placeholder image
    Ime: 13.07.2024. 12:29
    Osmanljube Osmanljube, pijano velikosrpsko pasce, baljezgas. Dogovori se sam sa sobom - jesmo li se sami ubijali, il ste vi, niste li ili cete opet i slicno. K NOZI KERU!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.07.2024. 11:29
    Oj ture, o onima zbog kojih se prima šehidnina, provjeri u penzionom fondu. A za uvrede.... Ja ti neću reći šta si, ti to bolje znaš😉.
  • Generic placeholder image
    IME: 13.07.2024. 10:24
    AHAHAHHAHA osmaljube smanji s rakijom. opet si poceo zestoko da baljezgas. O kakvih 90 100 hiljada pricas? jel to pricas o svom nevinom narodu koju ste protjerali, marvo smrdljiva velikosrpska?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 16:13
    Oj ture, jesi li ti toliko slabog pamćenja. Nemoj se ti brinuti za presuđivanje. Onih 100 000 đihadlija-šehidlija iz 90 - ih su dobili presude od nekih Srboljuba. Oni su takođe mislili da će zločinima dobiti rat i da im neće imati ko presuditi , ali, umjesto toga, dobili su kahvu i hurmašice, kako ti nedavno napisa.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 14:56
    rece mi skijas, pripadnik najdivljijeg plemena na ovim prostorima hahahahah
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.07.2024. 14:20
    @Ime, stvarno si divljak najprimitivniji.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 11:55
    Oj Osmanljube, mali iskompleksirani turcine, puno lajes a ne grizes. Ajde stisni pa sudi ti nesto, najmiliji mrtvi rod ti jebem <3
  • Generic placeholder image
    Pravda 12.07.2024. 11:38
    Realisto,
    pravda vas je stigla 1995 godine
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 11:33
    Oj ture, sudiće se svima kad se otjera ju okupatori i sudovi budu slobodno sudili. To vrijeme već polako dolazi. A to tvoje ako je kao i ovo, ako ima u Potočarima nišana živim ljudima onda je sve laž
  • Generic placeholder image
    Realista 12.07.2024. 11:21
    Ako imaju dokaze i argumente neka sude svakom,makar bio moj otac ili brat.Po sajtovima se pravda ne ganja.
  • Generic placeholder image
    Hari 11.07.2024. 18:13
    Čudo nema komentara navodnog "Realiste" kako se lažno predstavlja da komentariše ovaj očigledan težak zločin klanjem medicinske sestre Srpkinje. Ili će da negira, bez obzira što i sami Bošnjaci potvrđuju u svojim svjedočenjima o ovome teškom, nekažnjenom ratnom zločinu.
Povezane vijesti
Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje
Mitropolit Hrizostom u poned‌jeljak služi u crkvi u Srebrenici Mitropolit Hrizostom u poned‌jeljak služi u crkvi u Srebrenici
Ubjedljiva pobjeda Miloša Vučića u Srebrenici Ubjedljiva pobjeda Miloša Vučića u Srebrenici
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    21h 14m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    21h 16m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    17h 28m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    20h 19m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    20h 13m
    0