Milomir Savčić smijenjen sa čela Boračke organizacije RS

09.05.2022. 18:00
6
IZVOR: katera.news

U Bijeljini je danas održana Skupština Boračke organizacije Republike Srpske na kojoj je razmatrana smjena predsjednika BORS-a Milomira Savčića. Nakon višečasovnog zasjedanja od 137 verifikovanih mandata, njih 69 delegata glasalo je za opoziv Savčića, s tim da on ostaje počasni predsjednik do novih izbora 2023. godine.

Srna prenosi da nakon današnje burne sjednice Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) nije moguće zaključiti da li je ovo tijelo opozvalo generala Milomira Savčića sa mjesta predsjednika BORS-a, budući da su delegati koji su se obratili novinarima imali suprotne tvrdnje.

U izjavi za Nezisne, Gvozdenović kaže da je ovo samo pokušaj smjene Savčića budući da je od ukupno 142 prisustvovalo njih osamdesetak, od kojih je za opoziv glasalo 68.

-Ja odgovorno tvrdim da je to nedovoljno, jer je trebalo da budu 72 glasa. Zato smatram da Savčić nije razriješen dužnosti predsjednika BORS-a - izjavio je Gvozdenović.

Predstavnici pojedinih opštinskih odbora smatraju da je današnja Skupština održana mimo Poslovnika i Statuta te da je bilo sramota glasati za opoziv predsjednika BORS-a, sada kada je protiv njega podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac koji  tvrdi da je kvorum na današnjoj sjednici bio dovoljan.

U izjavi za Srnu, Šehovac je rekao da je skupština legalna i niko nije ni protiv koga, već protiv nerada u BORS-u.

-Danas smo, samo, izvršili zamjenu nepravedno osuđenog generala Savčića, ali ćemo na svaki način stati uz njega i pomoći mu, kao i svim saborcima koji leže po raznim zatvorima u BiH - izjavio je Šehovac.

- Nije istina da je glasalo 68, već je 69 ljudi glasalo za razrješenje, kao i postavljanje generala Savčića za počasnog predsjednika BORS-a do kraja mandata, naredne godine. Imaće sva regularna primanja, niko ga se ne odriče, već nam treba čovjek koji će voditi Boračku organizaciju Srpske jer Savčić trenutno nije u mogućnosti da to radi zbog optužnice. Mi u Skupštini imamo pravo da ga skinemo, po Statutu – poručio  je Šehovac u izjavi za Srnu.

Iz Boračke organizacije Pale poručuju da Pale i paljanski borci nisu izdali u ratu, neće u izdaji učestvovati ni u miru. -Naši su najbolji sinovi ginuli i ostajali bez dijelova tijela za odbranu naroda. Zar u miru, zarad interesa nečasnih pojedinaca da izdamo svoga? Nemaju Paljani obraz na prodaju! Unutrašnje probleme treba rješavati unutar organizacije, obrazom i čašću koji krase srpsku vojsku. Čiju to tradiciju baštinimo? Od kada se na „čelo" srpskog naroda dolazi podvalama i klevetama? Je li to put koji trasiramo djeci? - navodi se u saopštenju BO Pale.

-Ako je general Savčić uradio nešto što nije trebao, ili smio, onda je ljudski da se to raspravi. Častan čovjek podnese ostavku i ne dozvoljava da ga svako smjenjuje. Boračka organizacija Republike Srpske mora da pronađe snage i riješi svoje unutrašnje probleme - poručili su iz Boračke organizacije Pale.

 

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Za "Bolje da ćute" 11.05.2022. 12:40
    Bolje je da ćutiš ti. Mi smo na jedan zakonit način smijenili nekoga ko se nezakonito održavao na funkciji godinama. Ukoliko bivšeg predjsjednika računaju u kvorum, to jest ako je glasao za nešto, to slobodno mogu da okače mačku o rep, jer će to sve biti oboreno na sudu. Njegova sramota je što se lažno predstavlja, a tvoja sramota je što pljuješ po paljanskim borcima. Ali sve u skladu s narodnom "Koliko kome obraz može podnijeti". Za njegov obraz smo odavno utvrdili da može podnijeti mnogo, što tebi treba da staješ u isti stroj s njim?
  • Generic placeholder image
    92-95 11.05.2022. 07:15
    a i ne treba nam Bors,kada se ne pita nista,ima onaj iz 10/1 sta on kaze i tako je!
  • Generic placeholder image
    Sta reci 10.05.2022. 17:29
    Tako je Krle.

  • Generic placeholder image
    Bolje da ćute 10.05.2022. 07:07
    E čuj Boračke organizacije Pala. Bolje im je da ćute. Kako su oni smjenili svog predsjednika?
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 09.05.2022. 23:54
    Čuj on ima pravo da "skine" Generala !? To može samo u ilidžanskom kontraperlamentu!!!
  • Generic placeholder image
    Krle 09.05.2022. 21:57
    General pod optužnicom , trenutno u bjekstvu realno ne može predstavljati ni sebe u javnom životu a kamoli Boračku organizaciju Republike Srpske. Ništa nije značajno uradio za svog mandata da se poboljša status i očajni položaj Boračke populacije. Niko nije nezamenljiv, "pa i poslije oca djeca žive". Po samom saznanju da je protiv njega podnijeta optužnica, radi oficirske časti, ugleda i dostojanstva trebao je samo podnijeti ostavku na funkciju.
Povezane vijesti
Opozicija pokrenula inicijativu za smjenu Košarca Opozicija pokrenula inicijativu za smjenu Košarca
Goran Šehovac koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije
Turbulentne prve tri decenije postojanja republičke Boračke organizacije Turbulentne prve tri decenije postojanja republičke Boračke organizacije
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    3h 6m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    20h 1m
    4
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    22h 8m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    3h 13m
    1
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    23h 14m
    0