Министар Шаровић о формирању власти: Реална опција да се прогласи неуспјех

09.09.2019. 11:52
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Министар Шаровић сматра да је крајње вријеме да три странке које преговарају и формално признају да нису успјеле да формирају Савјет министара.

- Ближимо се ранијим рекордима. Вријеме је да ова већина, која је имала највише шанси да формира извршну власт, каже да нису успјели, и да препуштају да се покуша формирати нова већина. Имали су могућност, нису успјели, ушли су у ровове који су постали дубљи. Алтернатива је та да можда имају шансе и неки други, мање има препрека за тако нешто и у овом тренутку је можда реална опција да се прогласи неуспјех, да се одреди прелазни период у којем би институције радиле и да се иде ка ванредним изборима 2020. године. То је иначе раније била жеља појединих политичара да се споје локални и парламентарни избори и то је по мени права прилика. Многи су за то да се све ресетује, то је боља опција од ове тракавица која је исцрпљујућа за јавност. Чак мислим да се полако електрише та ситуација. За мене би ово био излаз-, казао је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ је у Новом дану говорио и о томе зашто долази до застоја када је ријеч о извозу меса у Турску, наводећи да је један од разлога тај што БиХ није ратификовала споразум о слободној трговини.

- Ми смо имали велики застој од скоро девет мјесеци. То је лоше утицало на наш спољнотрговински биланс са овом земљом. Мислим да је ово био крајњи тренутак да се уговори једна количина од три хиљаде тона. То је око 10 хиљада грла - бикова и мислим да је то добра вијест, али ово питање са Турском треба још боље треба да регулишемо. Раније смо договорили осам хиљада тона. Екипа која је добила посао данас долази у БиХ. У оваквој политичкој ситуацији недефинисаној и овај се требао наћи на Парламенту. С друге стране, негдје се преплићу два концепта када је у питању Турска. Најављује се концепт око подршке малим фармама, и то је аранжман који је заговаран и овдје приликом посјете Ердогана БиХ -, казао је", рекао је Шаровић.

На питање како постићи да постоји политичка воља у парламентима је одговорио:

-Ја сам увијек био заговорник тога да институције функциниошу а политичари нека се договарају о формирају власти и крупним стварима. Обавеза свих нас је да поштујемо закон, да не уплићемо, да не уцјењујемо преко рада и функционисања институција. Често се злоупотребљава потреба да институције функцниоишу у сваком тренутку ради грађана. Некада је у питању намјерна, свјесна опструкција и са тим треба престати. Иако сам један од учесника у овој политичкој атмосфери, ја никад нисам напуштао основни принцип односно да радим свој посао за који примам плату -.

Шаровић је рекао и да је питање застоја увоза пилетине из Турске  уобичајен поступак Министарства и Канцеларије за ветеринарство, и то не само са Турском.

Навео је и како је БиХ ограничила и увоз свињског меса из Србије због свињске куге, а да је пилетина из Турске добила забрану увоза у БиХ само из појединих објеката који немају дозволу за извоз пилећег меса.

Министар Шаровић је за Н1 рекао и како ситуација у вези са царином из Косова није ништа кристалнија те да је увоз и извоз из Косова пао на најниже гране у историји.

- За пола године смо мислим извезли 5 или 6 милиона КМ, а драматично је пао и извоз из Косова према БиХ, и не износи ни два милиона КМ и то је можда онда одговор онима зашто Косову не уведемо контрамјере - оне су практично уведене. Мислим да то није само питање Косова и Србије, то је питање опстанка Цефте. Послије избора у Косову, најављује се да би то био прави тренутак за укидање косовских царина. Цефта ће доживјети крах ако се то не деси -, мишљења је Шаровић.

Европска комисија одобрила је Босни и Херцеговини извоз јаја за прераду на тржиште Европске уније, а Шаровић нам је рекао који је значај те одлуке за БиХ.

- То су јаја Б категорије, односно јаја за прераду и која иду у прехрамбену индустрију, што је по мени велики успјех. Мислим да ћемо кроз неколико мјесеци након мониторинга добити дозволу и за конзумна јаја, а након тога нам је остало и црвено месо -, рекао је.

Министар је говорио и о сектору с којим није задовољан, те истакао како БиХ заостаје по питању енергетике те да је то недопустиво.

- Један од најпотенцијалнијих сектора је у кризи. Видимо да многи енергетски пројекти стоје, енергетика је у кризи, све је до нас. Мислим да је то непоправљива штета а некима можда оваква ситуација и одговара -, навео је.

Коментари 0
Повезане вијести
Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва
Шаровић: Годишњицу Дејтонског споразума дочекујемо у никад горој ситуацији Шаровић: Годишњицу Дејтонског споразума дочекујемо у никад горој ситуацији
Привремено руководство мијења Шаровића Привремено руководство мијења Шаровића
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 28m
    0
  • Слани мафини
    15h 49m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 44m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 38m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 7m
    3