Министарство пољопривреде позвало воћаре на опрез

30.03.2020. 11:33
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упозорило је воћаре на нови мраз који се према информацијама добијеним од Републичког хидрометеоролошког завода очекује у ноћи са уторка на сриједу и са сриједе на четвртак.

– Очекује се појава јаког мраза, па воћарима савјетујемо да се на вријеме припреме с обзиром да се већина воћних засада налази у фази почетка или пуног цвјетања. Најјачи мраз очекује се у сриједу ујутро, када ће након изведравања доћи до појаве ниских температура које ће се кретати у распону од -1 до -4 степена Целзијуса – навели су у овом министарству.

Подсјетили су да је према препорукама стручњака у засадима који немају антифрост-системе нити фрост бустере потребно задимљавање воћњака паљењем бала сламе, грана или пиљевине, а најбоље је палити већи број мањих ватри.

Поред загријавања, корисна је и примјена Прогербалина или Промалина у дози од 1,2-2,4 литар по хектару у комбинацији са препаратима на бази амонокиселина (нпр. Биоплеx, Дрин и сл.) 24 часа прије најављеног мраза или најкасније 5 часова након мраза.

– Уколико се третман ради прије мраза, потребно је повести рачуна да се уради у топлијем дијелу дана. За више савјета пољопривредници могу посјетити интернет страницу Савјетодавна Српске пссрс.нет или пратити објаве на друштвеним мрежама Министарства и Савјетодавне Српске – истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду
Рогатички воћари на мукама: Маховина и лишајеви “гутају” воћњаке Рогатички воћари на мукама: Маховина и лишајеви “гутају” воћњаке
Почела подјела регресираног дизела Почела подјела регресираног дизела
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 21m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 54m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 20m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 33m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 2m
    3