Мир Божји – Христос се роди! На радост вам данашњи, свети дан!

07.01.2020. 09:11
0
ИЗВОР: Катера

Божић је најрадоснији хришћански празник којим се слави дан рођења Исуса Христа.

Код Срба Божић је празник са доста обичаја и његова прослава почиње одласком на јутарњу литургију, на којој вјерници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа.

У рано божићно јутро, домаћица мјеси чесницу – погачу у коју умијеси новчић, одозго се избоцка гранчицом бадњака, а у чесницу се ставља и сјеме дрена – за здравље, сјеме пасуља, кукуруза, пшенице и дијелови бадњака. Чесница представља славски колач на Божић и када је печена, износи се за сто, окреће се као славски колач, прелива вином и на крају ломи на онолико дијелова колико има укућана. Вјерује се да ће онај ко добије дио чеснице са новчићем бити срећан током читаве године.

Након ломљења, слиједи честитање празника и ручак, који је први мрсни оброк након дугог поста. Домаћин од печенице за Божић сјече најприје лијеву плећку, негдје и главу, дио од ребара и срце. Срце се исјече на онолико дијелова колико у кући има укућана, и сваки члан породице прво поједе по парче срца.

Када сви стану за сто, домаћин запали свијећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне, преда неком млађем кадионицу који кади цијелу кућу.

Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице.

На дан Божића сви људи су срећни, а топлина и мир владају у домовима, јер овај дан представља породични празник, препун праве љубави, доброте, истине, правде и праштања.

Мир Божији – Христос се роди!

Ваша Катера!

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Српска кућа у Мостару каменована на Божић Српска кућа у Мостару каменована на Божић
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    13h 13m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    15h 32m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    15h 59m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    18h 39m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    11h 20m
    0