Mir Božji – Hristos se rodi! Na radost vam današnji, sveti dan!

07.01.2020. 09:11
0
IZVOR: Katera

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi dan rođenja Isusa Hrista.

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

U rano božićno jutro, domaćica mjesi česnicu – pogaču u koju umijesi novčić, odozgo se izbocka grančicom badnjaka, a u česnicu se stavlja i sjeme drena – za zdravlje, sjeme pasulja, kukuruza, pšenice i dijelovi badnjaka. Česnica predstavlja slavski kolač na Božić i kada je pečena, iznosi se za sto, okreće se kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Vjeruje se da će onaj ko dobije dio česnice sa novčićem biti srećan tokom čitave godine.

Nakon lomljenja, slijedi čestitanje praznika i ručak, koji je prvi mrsni obrok nakon dugog posta. Domaćin od pečenice za Božić sječe najprije lijevu plećku, negdje i glavu, dio od rebara i srce. Srce se isječe na onoliko dijelova koliko u kući ima ukućana, i svaki član porodice prvo pojede po parče srca.

Kada svi stanu za sto, domaćin zapali svijeću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi cijelu kuću.

Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice.

Na dan Božića svi ljudi su srećni, a toplina i mir vladaju u domovima, jer ovaj dan predstavlja porodični praznik, prepun prave ljubavi, dobrote, istine, pravde i praštanja.

Mir Božiji – Hristos se rodi!

Vaša Katera!

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan? Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan?
Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka
Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 35m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 8m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 45m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 14m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 12m
    0