Митрополит Хризостом: Бити светосавац значи бити пун доброте према свима

27.01.2023. 15:01
2
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је у данашњој бесједи у Храму Светог Саве у Фочи да бити светосавац значи бити човјек велике вјере, доброте и љубави према свима и свакоме.

Митрополит Хризостом нагласио је да је Свети Сава за Србе био мост од земље до небеса и зато њега данас слави васцијело српство - од Аљаске до Новог Зеланда и од Калифорније до Манџурије.

Дабробоснаски митрополит подсјетио да су Срби и прије Светог Саве били православни хришћани, али да у црквама нису имали службу на свом, већ на грчком језику, а први српски архиепископ је организацијом Цркве, просвјете и здравства, учинио да се Бог слави тако да сви разумију кога и зашто славе.

- Свети Сава у познатој бесједи у манастиру Жича говори о правој вјери, како то ми треба да вјерујемо - чврсто и непоколебљиво, да нас ништа не може узнемирити, поколебати у нашој вјери у Христа Господа, у Бога - рекао је митрополит Хризостом.

Владика је истакао да Свети Сава учи српски народ да, за разлику од народа из Старог завјета који је био у сукобу са Богом, увијек буде у љубави и миру са Богом и да га од њега не одвајају никаква страдања, искушења и свјетске силе.

То је јако тешко, истакао је митрополит, па је у историји било времена када се чинило да су Срби били далеко од Бога, али су, ипак, и тада у срцу носили вјеру у Бога, у добро и љубав.

Митрополит Хризостом се присјетио и свог одрастања у крају гдје је све било уништено, али да су на Савиндан као дјеца цијели дан пјевали пјесме у част овог великог светитеља, мада нису знали зашто то чине, нити ко је био Свети Сава, али су то радили поучени од својих предака.

- Свети Сава нас је прикалемио на себе и на Христа Господа и ми смо постали питоме гране великог стабла које се зове стабло Христа Господа - Царство небеско - рекао је митрополит.

У највећем православном храму у БиХ, након архијерејске литургије, поводом свесрпске народне славе, сломљен је славски колач, а затим су основци рецитовали пјесме у славу првог српског просвјетитеља.

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Leona 31.01.2023. 18:39
    Da li je vladika Hrizostom kockar?
  • Generic placeholder image
    Leo 27.01.2023. 19:54
    Sve sto je Svetitelj mukom stvarao,ti i ova garnitura polako gura u zagrljaj Papi,samo sto to zaslijepljeni narod vašim dvostrukim načinima života, ne vidi
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Палама и Фочи Прекид електричне енергије у Палама и Фочи
Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге
Парастос страдалим Јабучанима у уторак Парастос страдалим Јабучанима у уторак
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 2m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 1m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 37m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    14h 58m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 41m
    9