Mitropolit Hrizostom: Biti svetosavac znači biti pun dobrote prema svima

27.01.2023. 15:01
2
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je u današnjoj besjedi u Hramu Svetog Save u Foči da biti svetosavac znači biti čovjek velike vjere, dobrote i ljubavi prema svima i svakome.

Mitropolit Hrizostom naglasio je da je Sveti Sava za Srbe bio most od zemlje do nebesa i zato njega danas slavi vascijelo srpstvo - od Aljaske do Novog Zelanda i od Kalifornije do Mandžurije.

Dabrobosnaski mitropolit podsjetio da su Srbi i prije Svetog Save bili pravoslavni hrišćani, ali da u crkvama nisu imali službu na svom, već na grčkom jeziku, a prvi srpski arhiepiskop je organizacijom Crkve, prosvjete i zdravstva, učinio da se Bog slavi tako da svi razumiju koga i zašto slave.

- Sveti Sava u poznatoj besjedi u manastiru Žiča govori o pravoj vjeri, kako to mi treba da vjerujemo - čvrsto i nepokolebljivo, da nas ništa ne može uznemiriti, pokolebati u našoj vjeri u Hrista Gospoda, u Boga - rekao je mitropolit Hrizostom.

Vladika je istakao da Sveti Sava uči srpski narod da, za razliku od naroda iz Starog zavjeta koji je bio u sukobu sa Bogom, uvijek bude u ljubavi i miru sa Bogom i da ga od njega ne odvajaju nikakva stradanja, iskušenja i svjetske sile.

To je jako teško, istakao je mitropolit, pa je u istoriji bilo vremena kada se činilo da su Srbi bili daleko od Boga, ali su, ipak, i tada u srcu nosili vjeru u Boga, u dobro i ljubav.

Mitropolit Hrizostom se prisjetio i svog odrastanja u kraju gdje je sve bilo uništeno, ali da su na Savindan kao djeca cijeli dan pjevali pjesme u čast ovog velikog svetitelja, mada nisu znali zašto to čine, niti ko je bio Sveti Sava, ali su to radili poučeni od svojih predaka.

- Sveti Sava nas je prikalemio na sebe i na Hrista Gospoda i mi smo postali pitome grane velikog stabla koje se zove stablo Hrista Gospoda - Carstvo nebesko - rekao je mitropolit.

U najvećem pravoslavnom hramu u BiH, nakon arhijerejske liturgije, povodom svesrpske narodne slave, slomljen je slavski kolač, a zatim su osnovci recitovali pjesme u slavu prvog srpskog prosvjetitelja.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Leona 31.01.2023. 18:39
  Da li je vladika Hrizostom kockar?
 • Generic placeholder image
  Leo 27.01.2023. 19:54
  Sve sto je Svetitelj mukom stvarao,ti i ova garnitura polako gura u zagrljaj Papi,samo sto to zaslijepljeni narod vašim dvostrukim načinima života, ne vidi
Povezane vijesti
Od 5. marta obustava saobraćaja na putu Foča-Sarajevo Od 5. marta obustava saobraćaja na putu Foča-Sarajevo
Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO) Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka
Najčitanije
 • Od 5. marta obustava saobraćaja na putu Foča-Sarajevo
  23h 38m
  0
 • Vozači odustaju od vožnje na plin
  19h 49m
  3
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  7h 32m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  5h 56m
  0
 • „BMW-om“ izvalio stub ulične rasvjete kod "Elektroprivrede" (VIDEO)
  23h 3m
  0