Mitropolit Hrizostom: Biti svetosavac znači biti pun dobrote prema svima

27.01.2023. 15:01
2
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je u današnjoj besjedi u Hramu Svetog Save u Foči da biti svetosavac znači biti čovjek velike vjere, dobrote i ljubavi prema svima i svakome.

Mitropolit Hrizostom naglasio je da je Sveti Sava za Srbe bio most od zemlje do nebesa i zato njega danas slavi vascijelo srpstvo - od Aljaske do Novog Zelanda i od Kalifornije do Mandžurije.

Dabrobosnaski mitropolit podsjetio da su Srbi i prije Svetog Save bili pravoslavni hrišćani, ali da u crkvama nisu imali službu na svom, već na grčkom jeziku, a prvi srpski arhiepiskop je organizacijom Crkve, prosvjete i zdravstva, učinio da se Bog slavi tako da svi razumiju koga i zašto slave.

- Sveti Sava u poznatoj besjedi u manastiru Žiča govori o pravoj vjeri, kako to mi treba da vjerujemo - čvrsto i nepokolebljivo, da nas ništa ne može uznemiriti, pokolebati u našoj vjeri u Hrista Gospoda, u Boga - rekao je mitropolit Hrizostom.

Vladika je istakao da Sveti Sava uči srpski narod da, za razliku od naroda iz Starog zavjeta koji je bio u sukobu sa Bogom, uvijek bude u ljubavi i miru sa Bogom i da ga od njega ne odvajaju nikakva stradanja, iskušenja i svjetske sile.

To je jako teško, istakao je mitropolit, pa je u istoriji bilo vremena kada se činilo da su Srbi bili daleko od Boga, ali su, ipak, i tada u srcu nosili vjeru u Boga, u dobro i ljubav.

Mitropolit Hrizostom se prisjetio i svog odrastanja u kraju gdje je sve bilo uništeno, ali da su na Savindan kao djeca cijeli dan pjevali pjesme u čast ovog velikog svetitelja, mada nisu znali zašto to čine, niti ko je bio Sveti Sava, ali su to radili poučeni od svojih predaka.

- Sveti Sava nas je prikalemio na sebe i na Hrista Gospoda i mi smo postali pitome grane velikog stabla koje se zove stablo Hrista Gospoda - Carstvo nebesko - rekao je mitropolit.

U najvećem pravoslavnom hramu u BiH, nakon arhijerejske liturgije, povodom svesrpske narodne slave, slomljen je slavski kolač, a zatim su osnovci recitovali pjesme u slavu prvog srpskog prosvjetitelja.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Leona 31.01.2023. 18:39
    Da li je vladika Hrizostom kockar?
  • Generic placeholder image
    Leo 27.01.2023. 19:54
    Sve sto je Svetitelj mukom stvarao,ti i ova garnitura polako gura u zagrljaj Papi,samo sto to zaslijepljeni narod vašim dvostrukim načinima života, ne vidi
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 32m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 46m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 36m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    11h 51m
    0