Митрополит Хризостом: Смисао поста је у људском спасењу (ФОТО)

12.03.2022. 14:15
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански  Хризостом рекао је данас на Сокоцу да је смисао поста у људском спасењу и обожењу, те напоменуо да нема већег гријеха од гордости.

- Кроз пост и молитву човјек се освећује и спасава - нагласио је митрополит Хризостом, који је на празник Теодорова субота служио Свету архијерејску литургију у Манастиру Свете Тројице у Озерковићима у спомен на мученика Теодора Тирона.

Митрополит је истакао је да су пост и молитва покајање које хришћани приносе Господу, одрицање од свега што би могли да користе у овоме свијету и животу.

Он је напоменуо да вјернике нико не приморава да посте, до је то слобода избора, да се на тај начин вјерници припремају да буду достојни васкрслога Христа.

Слика

Фото: СРНА

У обраћању вјерницима митрополит је подсјетио да се данас обиљежава подвиг војника Теодора, изабраног од Бога да обавијести епископа да народ прве суботе, прве недјеље поста не једе храну са пијаце оскрнављену по вољи цара Јулијана Отпадника чиме је спасао цркву и народ, а потом мученички страдао.

Манастир у Озерковићима изграђен је на тромеђи општина Соколац, Рогатица и Пале, а освјештан је 2005. године.

Након Свете архијерејске литургије обављено је причешће вјерника.

Коментари 0
Повезане вијести
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 20m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 44m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 59m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 28m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 38m
    0