Млади са Дауновим синдромом се такмиче у припреми укусних јела

15.01.2021. 10:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Шест младих особа из Даун синдром центра Бањалука први пут представљају Републику Српску на Међународном омладинском гастрономском фестивалу у Москви у категорији студената, а све се одржава онлине.

Фестивал је почео 11. јануара, а видео-снимци учесника биће емитовани до 11. фебруара, када ће бити затварање фестивала и проглашење побједника.

Зоран Јелић, директор Даун синдром центра Бањалука, каже да је ово за њих посебна прилика да покажу да ове особе могу све, само ако им се пружи прилика.

- Ово је први пут да особе са Дауновим синдромом представљају Републику Српску на Међународном омладинском гастрономском фестивалу у Москви. Сарађујући са највећом руском организацијом особа са Дауновим синдромом, добили смо позив да и ми учествујемо на овом фестивалу - рекао је Јелић за "Независне".

Како каже, пружена им је прилику да на фестивалу покажу своје умијеће.

- Ми се такмичимо у двије категорије: прва је медењаци по старинском рецепту и медењаци према савременом рецепту. Друга категорија је божићна трпеза, по традиционалним обичајима земље из које долазимо - казао је Јелић.

Како каже, тешко је ријечима описати шта за особе са Дауновим синдромом представља ово такмичење, и то не само за особе које се такмиче, него и остале, али и њихове родитеље.

- Ми смо једини учесници са сметњама у развоју који се такмиче на фестивалу. То је једна од највећих живих инклузија која ће се десити на овим просторима. Студенти свих православних земаља, Грчке, Бугарске, Румуније и наравно Русије, имаће прилику да први пут виде како особе са Дауновим синдромом праве традиционалну храну - навео је Јелић.

Наиме, према његовим ријечима, ове године због ситуације са пандемијом нису имали прилику да често иду у ЗТЦ "Бања Врућица", гдје су претходно били на радном оспособљавању за куваре, али су припреме за ово такмичење обавили у Бањалуци, гдје су им власник и особље ресторана "Провенце" притекли у помоћ.

Како каже Јелић, особе с овим синдромом се дијеле само у двије категорије: особе које нису имале шансу и оне којима је шанса пружена.

- Ово ће бити један велики пројекат, рушење предрасуда и подизање свијести о особама с Дауновим синдромом. Ове особе могу да учествују у такмичењима, што смо безброј пута и доказали - додао је Јелић.

Даун синдром центар је једина установа у БиХ која се бави рехабилитацијом особа с овим синдромом и циљ им је да отвореним радионицама пруже подршку породицама ових особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржано друштвено такмичење у лову рибе на пловак на језеру Лађеница (ФОТО) Одржано друштвено такмичење у лову рибе на пловак на језеру Лађеница (ФОТО)
Ученици ОШ „Србија“ трећи на републичком такмичењу „Дјеца у саобраћају 2024“ Ученици ОШ „Србија“ трећи на републичком такмичењу „Дјеца у саобраћају 2024“
„Кинески мост“ у петак у Палама „Кинески мост“ у петак у Палама
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  19h 23m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  22h 0m
  0
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  1h 18m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  22h 11m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  13h 56m
  0