Млади са Дауновим синдромом се такмиче у припреми укусних јела

15.01.2021. 10:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Шест младих особа из Даун синдром центра Бањалука први пут представљају Републику Српску на Међународном омладинском гастрономском фестивалу у Москви у категорији студената, а све се одржава онлине.

Фестивал је почео 11. јануара, а видео-снимци учесника биће емитовани до 11. фебруара, када ће бити затварање фестивала и проглашење побједника.

Зоран Јелић, директор Даун синдром центра Бањалука, каже да је ово за њих посебна прилика да покажу да ове особе могу све, само ако им се пружи прилика.

- Ово је први пут да особе са Дауновим синдромом представљају Републику Српску на Међународном омладинском гастрономском фестивалу у Москви. Сарађујући са највећом руском организацијом особа са Дауновим синдромом, добили смо позив да и ми учествујемо на овом фестивалу - рекао је Јелић за "Независне".

Како каже, пружена им је прилику да на фестивалу покажу своје умијеће.

- Ми се такмичимо у двије категорије: прва је медењаци по старинском рецепту и медењаци према савременом рецепту. Друга категорија је божићна трпеза, по традиционалним обичајима земље из које долазимо - казао је Јелић.

Како каже, тешко је ријечима описати шта за особе са Дауновим синдромом представља ово такмичење, и то не само за особе које се такмиче, него и остале, али и њихове родитеље.

- Ми смо једини учесници са сметњама у развоју који се такмиче на фестивалу. То је једна од највећих живих инклузија која ће се десити на овим просторима. Студенти свих православних земаља, Грчке, Бугарске, Румуније и наравно Русије, имаће прилику да први пут виде како особе са Дауновим синдромом праве традиционалну храну - навео је Јелић.

Наиме, према његовим ријечима, ове године због ситуације са пандемијом нису имали прилику да често иду у ЗТЦ "Бања Врућица", гдје су претходно били на радном оспособљавању за куваре, али су припреме за ово такмичење обавили у Бањалуци, гдје су им власник и особље ресторана "Провенце" притекли у помоћ.

Како каже Јелић, особе с овим синдромом се дијеле само у двије категорије: особе које нису имале шансу и оне којима је шанса пружена.

- Ово ће бити један велики пројекат, рушење предрасуда и подизање свијести о особама с Дауновим синдромом. Ове особе могу да учествују у такмичењима, што смо безброј пута и доказали - додао је Јелић.

Даун синдром центар је једина установа у БиХ која се бави рехабилитацијом особа с овим синдромом и циљ им је да отвореним радионицама пруже подршку породицама ових особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО) Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    8h 25m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    8h 7m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    9h 1m
    1
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    22h 42m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    5h 56m
    0