Mladi sa Daunovim sindromom se takmiče u pripremi ukusnih jela

15.01.2021. 10:23
0
IZVOR: nezavisne.com

Šest mladih osoba iz Daun sindrom centra Banjaluka prvi put predstavljaju Republiku Srpsku na Međunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi u kategoriji studenata, a sve se održava online.

Festival je počeo 11. januara, a video-snimci učesnika biće emitovani do 11. februara, kada će biti zatvaranje festivala i proglašenje pobjednika.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, kaže da je ovo za njih posebna prilika da pokažu da ove osobe mogu sve, samo ako im se pruži prilika.

- Ovo je prvi put da osobe sa Daunovim sindromom predstavljaju Republiku Srpsku na Međunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi. Sarađujući sa najvećom ruskom organizacijom osoba sa Daunovim sindromom, dobili smo poziv da i mi učestvujemo na ovom festivalu - rekao je Jelić za "Nezavisne".

Kako kaže, pružena im je priliku da na festivalu pokažu svoje umijeće.

- Mi se takmičimo u dvije kategorije: prva je medenjaci po starinskom receptu i medenjaci prema savremenom receptu. Druga kategorija je božićna trpeza, po tradicionalnim običajima zemlje iz koje dolazimo - kazao je Jelić.

Kako kaže, teško je riječima opisati šta za osobe sa Daunovim sindromom predstavlja ovo takmičenje, i to ne samo za osobe koje se takmiče, nego i ostale, ali i njihove roditelje.

- Mi smo jedini učesnici sa smetnjama u razvoju koji se takmiče na festivalu. To je jedna od najvećih živih inkluzija koja će se desiti na ovim prostorima. Studenti svih pravoslavnih zemalja, Grčke, Bugarske, Rumunije i naravno Rusije, imaće priliku da prvi put vide kako osobe sa Daunovim sindromom prave tradicionalnu hranu - naveo je Jelić.

Naime, prema njegovim riječima, ove godine zbog situacije sa pandemijom nisu imali priliku da često idu u ZTC "Banja Vrućica", gdje su prethodno bili na radnom osposobljavanju za kuvare, ali su pripreme za ovo takmičenje obavili u Banjaluci, gdje su im vlasnik i osoblje restorana "Provence" pritekli u pomoć.

Kako kaže Jelić, osobe s ovim sindromom se dijele samo u dvije kategorije: osobe koje nisu imale šansu i one kojima je šansa pružena.

- Ovo će biti jedan veliki projekat, rušenje predrasuda i podizanje svijesti o osobama s Daunovim sindromom. Ove osobe mogu da učestvuju u takmičenjima, što smo bezbroj puta i dokazali - dodao je Jelić.

Daun sindrom centar je jedina ustanova u BiH koja se bavi rehabilitacijom osoba s ovim sindromom i cilj im je da otvorenim radionicama pruže podršku porodicama ovih osoba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Omladina i podmladak iz Istočne Ilidže najbolji u pružanju prve pomoći Omladina i podmladak iz Istočne Ilidže najbolji u pružanju prve pomoći
Milićki srednjoškolci pobjednici Međunarodne izložbe ideja i inovacija Milićki srednjoškolci pobjednici Međunarodne izložbe ideja i inovacija
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    5h 10m
    0
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    20h 4m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    5h 27m
    2
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    6h 3m
    2
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    22h 41m
    1