Моја Херцеговина: Зграда Владе РС највећи кластер вируса корона

29.09.2020. 14:24
0
ИЗВОР: Moja Hercegovina

Највећи кластер заражених вирусом корона у Републици Српској тренутно се налази у згради Владе РС у Бањалуци, односно међу запосленима у тој институцији, сазнаје "Моја Херцеговина".

Како за овај портал откривају одлично обавијештени извори, ситуација је најкритичнија у такозваној „малој згради“ Владе Српске, гдје се налазе просторије које користи Министарство рада и борачко-инвалидске заштите. Тамо је, према тврдњама саговорника овог портала, прије десетак дана владала права драма, будући да су надлежни из здравствених установа, према њиховим ријечима, морали да евакуишу читава два спрата које користи наведено министарство како би се извршила детаљна дезинфекција свих просторија.

- Број заражених вирусом корона у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите прешао је двадесет. Такође, прије неколико дана потврђен је случај заразе опасним вирусом код једне службенице у Министарству здравља и социјалне заштите РС. Нема министарства у Влади Српске гдје до сада није забиљежен случај заразе вирусом корона међу запосленима - тврде саговорници "Моје Херцеговине".

Иначе, вриједи подсјетити на то да је један од првих потврђених случајева заразе вирусом корона у Републици Српској управо био међу запосленима у Влади РС. Наиме, средином марта ове године званично је потврђено да је инфекцију новим опасним вирусом „покупио“ министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, као и секретар тог министарства. Наводно, Клокић и његов секретар вирусом корона заразили су се на већ чувеној забави коју су поједини припадници владајуће елите организовали у „Јова бару“ у Бањалуци.

Такође, средином јула потврђено је и то да је предсједник Владе РС Радован Вишковић био заражен вирусом корона.

- У Влади Републике Српске, њеним министарствима и бројним пратећим службама и дирекцијама запослено је чак 8.000 људи. Јавна је тајна да од тог броја само њих пет до 10 одсто има конкретне радне задатке и њихов ангажман је неопходан за функционисање институција, док су остали запослени ту дошли по страначкој, родбинској или некој другој линији. Ширење заразе у Влади РС било је заустављено у марту, кад су постојале стриктне мјере којима је био предвиђен долазак на посао само неопходног кадра, док су остали сједили у кућама. Чим је то прекинуто, епидемија је поново букнула. У канцеларијама у згради Владе РС, због претјераног запошљавања подобних кадрова, људи дословно сједе једни другима ‘у крилу’, тако да је ширење заразе било потпуно очекивано - тврде извори овог портала који су инсистирали на анонимности.

Вијест да је зграда Владе у Бањалуци постала највећи кластер ширења вируса корона у Републици Српској није претјерано изненадила бившег директора Института за јавно здравство РС Слободана Станића. Он за "Моју Херцеговину" каже да је упадљиво то да су управо они који највише причају о потреби поштивања епидемиолошких мјера, као и они који би својим примјером треба да покажу грађанима како се треба понашати у овој ситуацији, најчешће ти који не поштују ниједну од прописаних мјера.

- Не треба вам ништа више од тога да је вирус корона ушао чак и међу запослене у Институту за јавно здравство, односно оне који треба да представљају врх борбе против епидемије. Важно је истаћи то да се међу зараженима не налази помоћно особље, већ епидемиолози и љекари, односно управо они који прописују мјере становништву, а који иначе, нису на тзв. првој линији борбе против короне и који не треба да се налазе у директном контакту са зараженим - каже Станић.

Он позива надлежне у Институту за јавно здравство, као и оне у Влади РС, да прегледају видео-снимке са надзорних камера у тим институцијама на којима би, како тврди, било јасно видљиво да се прописане епидемиолошке мјере најгрубље крше управо од оних који би требало да их највише поштују.

- Ту се иде на заједничке доручке и дружења, не поштује се прописана социјална дистанца, не носе се заштитне маске. Такво стање је и у УКЦ Бањалука, гдје би прегледом записа са надзорних видео-камера било јасно видљиво како се против вируса корона наводно боре они који су најгласнији критичари такозване недисциплине обичних људи - истиче Станић за овај портал.

"Моја Херцеговина" подсјећа да је недавно у медије „процурила“ информација да је у Институту за јавно здравство РС вирусом корона заражено пет људи, међу којима су два епидемиолога, двије докторице и један медицински техничар.

Такође, познато је и то да је злогласни вирус још почетком епидемије „ушао“ међу запослене у Клиничком центру Бањалука, гдје дословно не постоји ниједна клиника гдје међу зараженима нема неко од запосленог медицинског особља.

О понашању владајуће елите у Српској и њиховом поштивању мјера у борби против ширења вируса корона претходних мјесеци свједочили су и бројни видео-снимци и фотографије, објављени на друштвеним мрежама, као што је већ фамозна „корона журка“ у једној сарајевској кафани, којој је присуствовао актуелни министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, као и снимак са разузданог дернека у Зворнику, чији је један од главних актера био Синиша Илић, кадар Уједињене Српске и актуелни замјеник министра цивилних послова БиХ.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић за "Моју Херцеговину" каже да је свима голим оком видљиво да не постоји склад између онога што надлежни из институција говоре о начину на који се треба борити против епидемије, те понашања оних који су управо најодговорнији за провођење епидемиолошких мјера.

- Политичари су први који не поштују прописане мјере, а то је посебно видљиво сада у вријеме предизборне кампање. Ријетко ћете видјети неког политичара да носи заштитну маску и поштује прописану дистанцу на дружењима и обиласцима потенцијалних гласача - каже Фемић.

Он такође истиче да је посебно скандалозно то што управо они који грађанима прописују строге мјере сами не поштују оно што је прописано.

- Тиме се шаље слика опште неозбиљности и бахатости оних који би требало да буду примјер другима. Не можете од обичних људи тражити да се придржавају мјера ако они који су доносили те мјере не желе да их поштују, и то још показују јавно - истиче Фемић.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Бањалука: Жена скочила са зграде Бањалука: Жена скочила са зграде
Ауто ударио дјечака у Бањалуци Ауто ударио дјечака у Бањалуци
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    20h 41m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 34m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    9h 58m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    5h 27m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    22h 51m
    0