На данашњи дан, 15. мај

15.05.2020. 07:53
0
ИЗВОР: СРНА

 

 

Данас је петак, 15. мај, 136. дан 2020. До краја године има 230 дана.

1536. - Енглески суд прогласио кривом за прељубу и инцест Ану Болен, другу жену краља Хенрија Осмог, и њеног брата лорда Рошфора. Два дана потом надбискуп Кренмер је "установио" да је неважећи тај брак склопљен 1533, због којег је Хенри Осми раскинуо везе с римокатоличанством и папом, јер се папа успротивио браку, а "прељубница" је убрзо погубљена, послије чега се Хенри Осми још четири пута женио.

1571. - Татарски освајачи запалили Москву.

1767. - Ђенова продала Француској острво Корзику.

1773. - Рођен аустријски кнез Клеменс Венцел Непомук Лотар фон Метерних-Винебург, који је као министар иностраних послова и канцелар четири деценије кројио спољну и унутрашњу политику Аустрије, умногоме и судбину Европе. У међународној политици био је стуб реакционарног савеза европских владара "Свете алијансе", створене ради гушења револуционарних покрета, а у унутрашњој је изградио по злу чувен "Метернихов систем" - полицијско-апсолутистички режим који је гушио сваки национални и слободарски покрет.

1796. - Трупе француског генерала Наполеона Бонапарте, који је у Италији предводио двогодишњу успјешну војну кампању против Аустрије, ушле су у Милано.

1848. - Париски радници, незадовољни политиком буржоаске владе послије проглашења француске републике, упали су у зграду парламента, распустили уставотворну скупштину и изабрали револуционарну владу. Уз помоћ војске буржоазија је успјела да угуши устанак и ухапси све радничке вође.

1859. - Рођен француски физичар Пјер Кири, који је са супругом Маријом и Антоан-Анријем Бекерелом 1903. године подијелио Нобелову награду за физику. С братом Жаком открио је 1880. пиезоелектрицитет. Проучавао је магнетске појаве, а 1898. је са супругом пронашао радиоактивне елементе - полонијум и радијум. Доказао је 1903. да соли радијума спонтано ослобађају топлоту. Радови брачног пара Кири су темељ модерне науке о радиоактивности и показали су да радиоактивност углавном не зависи од спољашњих услова.

1886. - Умрла америчка списатељица Емили Дикинсон, за живота готово потпуно анонимна, јер је до смрти објавила само пет пјесама. Њених више од хиљаду пјесама, откривених послије смрти, постхумно је објављено у шест томова. Приређивачи су их подијелили у четири категорије: пјесме о природи, о времену и вјечности, о љубави и о животу. Њена поезија, продорне интроспективности и снажног мистичног подтекста, писана изванредно прецизним и суптилним стилом, обилује самониклом оригиналношћу.

1891. - Рођен руски писац Михаил Афанасјевич Булгаков, по професији љекар, који је - због непристајања да се додворава властима и служи пропаганди као "инжењер душа", што се за совјетске умјетнике подразумијевало послије Октобарске револуције - деценијама био у немилости. Жустро је нападан и послије смрти /1940/, а његово дјело потискивано и прећуткивано. Због романа с фабулом из грађанског рата "Бијела гарда", касније драматизованог под називом "Дани Турбина", у којем је разматрао истрајност етичко-естетичког кодекса личности у судбинским тренуцима историје, био је мета напада самог Стаљина. Сличан гњев изазвао је романом "Мајстор и Маргарита", штампан у Москви тек 1966. Борба за личност и стваралачка права човјека - оштро супротстављена "социјалистичкој" идеологији колективизма - карактеристична је и за драме у којима ту тему испитује на материјалу грађанског рата, суморне совјетске свакодневице, стварности протеклих епоха и "свијетле" комунистичке будућности. Његов "фантастични реализам", филозофија живота и умјетности имали су изузетно снажан ефекат у свјетским размјерама и знатно су утицали на совјетску литературу у другој половини 20. вијека. Остала дјела: приповијетке "Биљешке младог љекара", "Ђаволијада", "Кобна јаја", "Псеће срце", романи "Живот господина де Молијера", "Позоришни роман" /недовршен/, драме "Бјекство", "Зојкин стан", "Пурпурно острво", "Адам и Ева", "Блаженство", "Иван Васиљевич", "Братство лицемјера", "Посљедњи дани", "Батум", сценарији: "Ревизор", "Мртве душе", драматизација "Мртвих душа", "Рата и мира".

1909. - Рођен енглески филмски и позоришни глумац Џејмс Мејсн. Филмови: "Бјегунац", "Седми вео", "Човјек у сивом", "Звијезда је рођена", "Јулије Цезар", "Лолита", "Сјевер - сјеверозапад", "Лорд Џим", "Галеб", "Убиство по наруџбини".

1911. - Рођен швајцарски писац Макс Рудолф Фриш, либерални интелектуалац, скептик који је анализирао духовне тенденције и противрјечности савременог свијета. Трагао је за идентитетом личности, с правом на "приватну" судбину у свијету савремене цивилизације који појединцу натура улогу. Дјела: романи "Штилер", "Хомо фабер", "Нека ми име буде Гантенбајн", приповијетка "Монток", драме "Кинески зид", "Гроф Едерланд", "Дон Жуан или Љубав према геометрији", "Бидерман и паликуће", "Андора", "Биографија", књиге дневника: "Дневници 1946-1949", "Дневници 1966-1971", које су спој чињеница с рефлексијама и коментарима.

1914. - Умро српски књижевни критичар и историчар књижевности Јован Скерлић, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије, најутицајнији критичар свог времена. Дипломирао је на Великој школи у Београду и докторирао у Лозани. Пресудно је утицао на српску литературу, борећи се за реализам и вјеродостојност књижевног дјела. Прве радове је објавио у сатиричним и социјалистичким листовима, а затим се виспреном критиком - често бескомпромисном и пресудитељском - најчешће оглашавао у "Српском књижевном гласнику", који је од 1905. до 1907. уређивао с Павлом Поповићем, а потом сам до смрти. Дјела: расправе и студије "Поглед на данашњу француску књижевност", "Уништење естетике и демократизација уметности", "Француски романтичари и српска народна поезија", "Српска књижевност у осамнаестом веку", "Омладина и њена књижевност", "Историја нове српске књижевности", "Јаков Игњатовић", краће студије, критике и прикази сакупљени у девет књига под насловом "Писци и књиге".

1914. - Рођен непалски планинар Намгјал Вангди, познат као Тензинг Норгај, који је с Новозеланђанином Едмундом Хиларијем у мају 1953. први освојио "кров свијета" - Монт Еверест, 8.848 метара висок врх планинског масива Хималаји.

1923. - Велика Британија као независну државу признала Трансјордан под емиром Абулахом.

1940. - Холандска армија у Другом свјетском рату капитулирала и предала се њемачким нацистичким трупама.

1945. - Југославија дефинитовно ослобођена од окупатора и јединице Југословенске армије сломиле и посљедњи организовани отпор непријатељских снага у Другом свјетском рату. Оне су њемачким трупама пресјекле одступницу, заробиле команданта групе армија Е генерал-пуковника Александера Лера - који је у априлу 1941. руководио бомбардовањем Београда - и принудиле их на предају. У четворогодишњем рату је погинуло милион и 706.000 Југословена, а земља је порушена и опустошена.

1948. - Новостворену државу Израел напали египатски авиони, а са сјевера и истока либанске и јорданске трупе.

1955. - У Бечу потписан Аустријски државни уговор којим су СССР, САД, Велика Британија и Француска обновиле независност Аустрије у границама од 1. јануара 1938, чиме је окончана десетогодишња савезничка окупација те земље, која је у Другом свјетском рату била дио Трећег рајха и чије је становништво у огромној већини свесрдно подржавало нацистичку ратну машину. Уговор је садржавао низ заштитних одредаба за националне мањине у Аустрији, којих се Беч није увјек досљедно придржавао, а и обавеза о "вјечној неутралности Аустрије" показала се као релативна историјска категорија.

1957. - Велика Британија извршила прву пробу хидрогенске бомбе у централном Пацифику.

1978. - Умро аустралијски државник Роберт Гордон Мензис, премијер Аустралије с најдужим стажом, шеф владе као лидер Уједињене аустралијске партије од 1939. до 1941, а потом као вођа Либералне партије од 1949. до 1966. Знатно је допринио јачању утицаја САД у Аустралији и увукао је земљу у Вијетнамски рат, на америчкој страни.

1987. - Умрла америчка филмска глумица Рита Хејворт, холивудски секс симбол четрдесетих година 20. вијека. Филмови: "Само анђели имају крила", "Ђилда", "Дама под сумњом", "Никад се нећеш обогатити", "Дама из Шангаја", "Одвојени столови".

1989. - Совјетски предсједник Михаил Сергејевич Горбачов у Пекингу објавио крај кинеско-совјетских раскола.

1991. - Предсjедник Франсоа Митеран саопштио да је мандат за састав владе повјерио Едит Кресон, која је сутрадан као прва жена у историји Француске преузела дужност премијера.

1992. - Муслиманске јединице у Тузли напале колону Југословенске народне армије /ЈНА/ и убиле најмање 200 војника, прекршивши договор по којем је колона - која је као и остале јединице ЈНА напуштала Босну и Херцеговину - требало да мирно оде из града. Поновљен је сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву, који се десио непуне двије седмице раније: први дио колоне је пропуштен, а други је нападнут из засједе.

1992. - Хиљаде присталица опозиције у Азербејџану заузело у Бакуу зграду парламента и предсједничку палату, а дан касније је с власти збачен предсједник Ајаз Муталибов који је потом избјегао у Москву.

1996. - Десничарски лидер Атал Бихари Ваџпаји постао први Хинду националиста премијер Индије, пошто је његова Баратија Џаната партија на парламентарним изборима освојила релативну већину.

1999. - Први пут од почетка агресије НАТО на Савезну Републику Југославију из ваздуха нападнуто подручје општине Бор, у којој су на мети били трафо-станица и складиште "Југопетрола". Гађани су и цивилни циљеви у Београду, Панчеву, Смедереву, Новом Саду, Пожаревцу, Крагујевцу, Чачку, Бољевцу, Куршумлији, Урошевцу, Косовској Митровици, Призрену, Пећи, Ђаковици, Дечанима.

2001. - Шеф УНМИК-а Ханс Хакеруп потписао привремени уставни оквир за Косово и Метохију и заказао опште изборе на Косову и Метохији за 17. новембар.

2001. - Кинески предсједник се први пут за посљедњих 46 година у Пекингу кратко састао са званичним представником Тајвана.

2003. - Скупштина Косова и Метохије је, без присуства српских посланика, који су револтирани напустили засједање, усвојила Резолуцију о признавању ослободилачког рата народа Косова за слободу и независност.

2003. - Високи представник за БиХ Педи Ешдаун наметнуо је Закон о грађевинском земљишту, којим ће сва бесправна изградња на спорно додијељеном земљишту проћи ревизију.

2008. - Најмање 100 људи погинуло, а велики број је повријеђен од експлозије цјевовода за гориво током радова на путу у нигеријском селу недалеко од града Лагоса.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 16. септембар На данашњи дан, 16. септембар
На данашњи дан, 15. септембар На данашњи дан, 15. септембар
На данашњи дан, 14. септембар На данашњи дан, 14. септембар
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0