На Електротехничком факултету представљени резултати пројекта прекограничне сарадње (ВИДЕО)

16.12.2021. 18:36
0
ИЗВОР: Катера

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву представљени су резултати пројекта прекограничне сарадње “Transport related Air Pollution and Health impacts in the Čačak city (AIRPOLISCA), коју реализују Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, Факултет техничких наука Универзитет у Крагујевцу и Град Чачак. 

Асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Никола Кукрић рекао је новинарима да квалитет ваздуха у Источном Сарајеву и Чачку није на задовољавајућем нивоу и да то показују мјерне станице постављене на подручју ова града.

Он је истакао да је најчистији ваздух на Јахорини и Требевићу док је у урбаном  дијелу Источног Сарајева загађеност већа.

- У склопу овог пројекта постављено је пет мјерних станица на подручју града, на Јахорини, Требевићу и Брусу, на Тргу Србија, општини Источна Илиџа и Електотехничком факултету – појаснио је Кукрић.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је пројекат развоја система за мјерење нивоа загађености настао на овом факултету уз помоћ асистената, професора и студената.

Помоћник градоначелника за област заштите животне средине града Чачак Мирјана Ђоковић рекла је да је град Чачак препознао значај мјерења квалитета ваздуха.

- Прве мјерне станице постављене су прије три мјесеца на три мјеста, а план је да се станице поставе на још седам локација – рекла је она.

Информације о квалитету ваздуха грађани Источног Сарајева и Чачка свакодневно могу да прате на сајту vazduh.net

Видео: БН 

Коментари 0
Повезане вијести
У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела
Србија: Измјерено невјероватних 50 степени Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 33m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 32m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 8m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 29m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 12m
    9