На Електротехничком факултету представљени резултати пројекта прекограничне сарадње (ВИДЕО)

16.12.2021. 18:36
0
ИЗВОР: Катера

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву представљени су резултати пројекта прекограничне сарадње “Transport related Air Pollution and Health impacts in the Čačak city (AIRPOLISCA), коју реализују Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, Факултет техничких наука Универзитет у Крагујевцу и Град Чачак. 

Асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Никола Кукрић рекао је новинарима да квалитет ваздуха у Источном Сарајеву и Чачку није на задовољавајућем нивоу и да то показују мјерне станице постављене на подручју ова града.

Он је истакао да је најчистији ваздух на Јахорини и Требевићу док је у урбаном  дијелу Источног Сарајева загађеност већа.

- У склопу овог пројекта постављено је пет мјерних станица на подручју града, на Јахорини, Требевићу и Брусу, на Тргу Србија, општини Источна Илиџа и Електотехничком факултету – појаснио је Кукрић.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је пројекат развоја система за мјерење нивоа загађености настао на овом факултету уз помоћ асистената, професора и студената.

Помоћник градоначелника за област заштите животне средине града Чачак Мирјана Ђоковић рекла је да је град Чачак препознао значај мјерења квалитета ваздуха.

- Прве мјерне станице постављене су прије три мјесеца на три мјеста, а план је да се станице поставе на још седам локација – рекла је она.

Информације о квалитету ваздуха грађани Источног Сарајева и Чачка свакодневно могу да прате на сајту vazduh.net

Видео: БН 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржане МОИ Републике Српске у Источној Илиџи (ФОТО) Одржане МОИ Републике Српске у Источној Илиџи (ФОТО)
Гимназијалци из Калиновика успјешни на Регионалном такмичењу из математике и руског језика Гимназијалци из Калиновика успјешни на Регионалном такмичењу из математике и руског језика
Додјела рачунарске опреме Електротехничком факултету у Источном Сарајеву Додјела рачунарске опреме Електротехничком факултету у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  7h 15m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  10h 2m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  8h 23m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  11h 35m
  0
 • Почиње упис у средње школе у Источном Сарајеву
  10h 15m
  0