На Електротехничком факултету представљени резултати пројекта прекограничне сарадње (ВИДЕО)

16.12.2021. 18:36
0
ИЗВОР: Катера

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву представљени су резултати пројекта прекограничне сарадње “Transport related Air Pollution and Health impacts in the Čačak city (AIRPOLISCA), коју реализују Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, Факултет техничких наука Универзитет у Крагујевцу и Град Чачак. 

Асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Никола Кукрић рекао је новинарима да квалитет ваздуха у Источном Сарајеву и Чачку није на задовољавајућем нивоу и да то показују мјерне станице постављене на подручју ова града.

Он је истакао да је најчистији ваздух на Јахорини и Требевићу док је у урбаном  дијелу Источног Сарајева загађеност већа.

- У склопу овог пројекта постављено је пет мјерних станица на подручју града, на Јахорини, Требевићу и Брусу, на Тргу Србија, општини Источна Илиџа и Електотехничком факултету – појаснио је Кукрић.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је пројекат развоја система за мјерење нивоа загађености настао на овом факултету уз помоћ асистената, професора и студената.

Помоћник градоначелника за област заштите животне средине града Чачак Мирјана Ђоковић рекла је да је град Чачак препознао значај мјерења квалитета ваздуха.

- Прве мјерне станице постављене су прије три мјесеца на три мјеста, а план је да се станице поставе на још седам локација – рекла је она.

Информације о квалитету ваздуха грађани Источног Сарајева и Чачка свакодневно могу да прате на сајту vazduh.net

Видео: БН 

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике
Одличан наступ тенисера из Источног Сарајева Одличан наступ тенисера из Источног Сарајева
ЕТФ Источно Сарајево: Електромобилност - Изазови и могућности ЕТФ Источно Сарајево: Електромобилност - Изазови и могућности
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  10h 27m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  8h 30m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  14h 46m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  9h 17m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  14h 39m
  1