Na Elektrotehničkom fakultetu predstavljeni rezultati projekta prekogranične saradnje (VIDEO)

16.12.2021. 18:36
0
IZVOR: Katera

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavljeni su rezultati projekta prekogranične saradnje “Transport related Air Pollution and Health impacts in the Čačak city (AIRPOLISCA), koju realizuju Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, Fakultet tehničkih nauka Univerzitet u Kragujevcu i Grad Čačak. 

Asistent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Kukrić rekao je novinarima da kvalitet vazduha u Istočnom Sarajevu i Čačku nije na zadovoljavajućem nivou i da to pokazuju mjerne stanice postavljene na području ova grada.

On je istakao da je najčistiji vazduh na Jahorini i Trebeviću dok je u urbanom  dijelu Istočnog Sarajeva zagađenost veća.

- U sklopu ovog projekta postavljeno je pet mjernih stanica na području grada, na Jahorini, Trebeviću i Brusu, na Trgu Srbija, opštini Istočna Ilidža i Elektotehničkom fakultetu – pojasnio je Kukrić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović istakao je projekat razvoja sistema za mjerenje nivoa zagađenosti nastao na ovom fakultetu uz pomoć asistenata, profesora i studenata.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine grada Čačak Mirjana Đoković rekla je da je grad Čačak prepoznao značaj mjerenja kvaliteta vazduha.

- Prve mjerne stanice postavljene su prije tri mjeseca na tri mjesta, a plan je da se stanice postave na još sedam lokacija – rekla je ona.

Informacije o kvalitetu vazduha građani Istočnog Sarajeva i Čačka svakodnevno mogu da prate na sajtu vazduh.net

Video: BN 

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike
Odličan nastup tenisera iz Istočnog Sarajeva Odličan nastup tenisera iz Istočnog Sarajeva
ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti
Najčitanije
  • Godišnjica rođenja Petra Kočića
    22h 25m
    0
  • Sarajevo: Troje uhapšenih zbog ubistva žene
    20h 46m
    0
  • Tragedija na bazenu kod Bijeljine: Mladić bez svijesti izvučen iz vode
    11h 36m
    0
  • Pripadnik Žandarmerije pogođen samostrelom, napadač ubijen
    17h 51m
    13
  • Sutra veliko osvećenje Hrama Svetog Varnave na Vranješu
    19h 12m
    0