На фарми месо јефтино, а у продавницама прескупо

12.10.2021. 09:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене свињског и јунећег меса на полицама у маркетима, продавницама и месницима широм Српске изузетно су високе, док су цијене живе стоке испод прага рентабилности, сагласни су пољопривредни произвођачи.

Они истичу да узгајивачи биљеже огромне губитке, док месари најављују да би могло доћи до додатног скока цијена. 

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, казао је да је цијена живе стоке која се откупљује на домаћем терену јако ниска, док је она по маркетима и месницама висока. 

- Не видим разлог високих цијена меса кад је код узгајивача скоро па иста цијена, тако да највећи профит убирају кланичари, док узгајивачи биљеже огромне губитке и нерентабилност у производњи - казао је Маљчић за "Независне новине".  Како је рекао, због јако ниских цијена живе стоке многи фармери су одустали од производње па, како истиче, то ће се сигурно у наредној години одразити на велико поскупљење. 

- Цијене товне свиње се сада крећу од 2,70 до 2,90 КМ по килограму, а у малопродаји од 7,80 до девет КМ по килограму, што није сразмјерно - истиче Маљчић.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС и пољопривредни произвођач из Машића, код Градишке, рекао је да ће сточари бити принуђени да смање број грла јер немају чиме да их прехране.

- Цијена јунади износи мало изнад четири КМ по килограму живе ваге, док је у месницима и маркетима и до 15 КМ, тако да је сигурно дошло вријеме да поскупи и код самих узгајивача јер жито достиже рекордне цијене - казао је Бањац за "Независне новине".  Истиче да се сточни фонд уништава сваке године, али, како каже, ове године суша је помрсила све рачунице.

- Пољопривредници кажу да хране за стоку нема, а све је скупља за набавку, тако да се фармерима не исплати ништа хранити и товити - казао је Бањац. 

Да цијене меса у продавницама полако расту у земљама окружења, док цијена живе стоке никако да порасте, што забрињава пољопривреднике, сматра и Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске. 

- До пораста цијене меса дошло је због поскупљења компоненти за сточну храну, житарица и уљарица, како код нас, тако и на свјетском тржишту, тако да су и фармери у земљама окружења, одакле ми увозимо месо, исто тако суочени са порастом цијене. Међутим, држава их додатно субвенционише, што неминовно доводи и до поскупљења меса на нашем тржишту - рекао је Маринковић за "Независне новине".

Како је рекао, континуитет увоза несметано функционише и сигурно је једина мјера која омогућава опстанак домаћих кланичара - заштита домаће пољопривредне производње. 

Маринковић је подсјетио да има и домаћих честитих кланичара који заиста поштују домаће фармере и купују домаће свиње и јунад те продају месо на тржишту, али поједини кад купе њихово јефтино месо продају по већој цијени и тиме им расте добит.

- Ми, нажалост, не можемо да покријемо ни трошкове производње - рекао је Маринковић. Лазо Шешић, дугогодишњи месар из Бањалуке, казао је да меснице у Српској увелико размишљају да подигну цијену меса за минимално пола КМ по килограму. 

- Цијене јунетине износе од 11 до 14 КМ зависно од врсте меса, док свињетина кошта од 7,5 до девет КМ по килограму - казао је Шешић.

Коментари 0
Повезане вијести
Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Најчитаније
  • Благоју Марковићу и Марку Стевановићу уручене награде за најбоље пословне идеје
    22h 52m
    0
  • Страшно невријеме погодило Црну Гору: Двије особе погинуле
    23h 37m
    0
  • У БиХ поскупјеле цигарете
    21h 9m
    0
  • Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
    6h 3m
    0
  • Полицајац украо 180 килограма сира, па остао без посла
    19h 28m
    0