На Каракачановој мапи Ниш и Врање у Бугарској

09.03.2021. 21:17
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Замјеник премијера Бугарске и министар одбране Красимир Каракачанов је, како преносе Новости, скандалозном честитком за 8. март изазвао бијес у региону, и још једном обзнанио иредентистичке тенденције странке којој припада (ВМРО-БНД).

На позадини честитке коју је објавио у име своје странке ВМРО-БНД, поред стилизоване фигуре жене са дјететом и ријечи "традиција, породица, вриједности", јасно се види и мапа велике Бугарске.

Према тој карти, у склопу Бугарске се налазе цијела Република Сјеверна Македонија, дијелови Грчке, али и српски градови попут Ниша и Врања.

Тај концепт датира из 19. вијека, и било је предвиђено да управо те територије заузима независна Бугарска.

Ипак, пишу Новости, те границе су остале само недосањани сан Софије, изузев кратких периода Првог и Другог свјетског рата, када су на окупираним територијама почињена звјерства чији је крајњи циљ била бугаризација становништва.

Каракачанов је, подсјећају Новости, иначе добро познат по оваквим шовинистичким испадима. Прошлог мјесеца он је Србе назвао "окупаторима" Македоније и побунио се због наводног јачања српског културног утицаја у Сјеверној Македонији, с обзиром на то да Македонце сматра Бугарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Џудистима Спарте четири одличја у Нишу Џудистима Спарте четири одличја у Нишу
Ухапшено 10 лица због трговине дрогом Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 48m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 40m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 31m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 23m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 16m
    0