На колективни имунитет до сада тестирано око 300 грађана Српске

26.11.2020. 09:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од како је почетком новембра у РС почела студија о серолошким испитивањима, до сада је прикупљено око 300 узорака од грађана, а прве резултате о колективном имунитету на вирус корона можемо очекивати крајем године.

Потврдили су ово за "Независне" са медицинских факултета у Фочи и Бањалуци, који заједно са Институтом за јавно здравство РС раде на првој националној студији серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији РС.

До сада су узорци узети у Бањалуци и фочанској регији, сутра почиње узорковање у Лакташима, Козарској Дубици и Приједору, а сљедеће седмице на реду су сарајевско-романијска, бијељинска и добојска регија.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча, у разговору за "Независне" рекао је да је до сада у општинама које покрива овај факултет узето око 200 узорака, то јесте око 60 породица је до сада учествовало у овој студији.

- Територију РС смо подијелили трећински, тако да Медицински факултет у Фочи узима узорке у Херцеговини, сарајевско-романијској регији, зворничкој и фочанској регији - рекао је Бокоњић.

Додао је да ових дана узимају посљедње узорке из фочанске регије, то јесте из Фоче, Чајнича, Вишеграда и Рудог.

- У понедјељак почињемо узимање узорака из Сарајевско-романијске регије, из Рогатице, Источног Сарајева, Сокоца, Хан Пијеска и Трнова - казао је Бокоњић.

Навео је да очекују да ће узорке из сарајевско-романијске регије прикупити до краја сљедеће седмице или најкасније за двије седмице, што ће зависити од одзива пацијената.

Испитивања се врше на основу методе случајног узорка, а како каже Бокоњић, одзив породица које учествују у студији је добар.

- У неколико првих дана када је почело испитивање имали смо мањих проблема са одзивом док смо случајно изабраним породицама објаснили зашто учествују, те зашто је то битно, па смо имали и неких замјенских породица. У посљедњих седам дана то иде прилично добро - рекао је Бокоњић.

Додао је да ће сљедеће седмице и Институт за јавно здравство РС почети тестирања на подручју Бијељине и Добоја.

- Надамо се да ћемо прелиминарне резултате имати до Нове године - закључио је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука, рекао је за "Независне" да је до сада у Бањалуци узето око 100 узорака.

- Контактирао сам директоре домова здравља у Лакташима, Козарској Дубици и Приједору, те ће од данас и у овим општинама почети узимање узорака - рекао је Шкрбић.

Додао је да ће након тога студија почети и у Челинцу и Котор Варошу, те даље сукцесивно на подручју цијеле западне РС.

- Очекујем да ћемо до краја сљедеће седмице имати значајан број узорака с подручја ингеренције Медицинског факултета Бањалука - казао је Шкрбић.

У БиХ још 1.589 заражених, преминуло 35 особа

За 24 часа од 4.005 тестираних узорака на вирус корона у БиХ је позитивно 1.589 особа, док је 35 особа код којих је потврђено присуство ковида-19 преминуло.

У ФБиХ је јуче новозаражено 1.088 особа, а преминуло је пет особа.

У РС регистровано је 417 новообољелих од ковида-19, док је пријављено 29 смртних случајева, а у Брчко дистрикту јуче су новозаражене 84 особе, а преминула је једна особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    12h 49m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    2h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    12h 55m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    12h 53m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    11h 44m
    0