На Мраковици обиљежавање 79 година од битке на Козари

03.07.2021. 08:43
0
ИЗВОР: СРНА

На Мраковици ће данас бити обиљежено 79 година од Битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Према пограму обиљежавања, у 9.30 часова планиран је пријем званица у вили "Мраковица", у 10.15 часова парастос код спомен-крста, у 11.00 часова полагање вијенаца и цвијећа на централни споменик, а у 11.30 часова умјетнички програм.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, као и делегацији Народне скупштине у којој ће бити посланици Огњен Жмирић, Перица Бундало, Горан Селак, Душко Ивић и Мирко Совиљ.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће се програм обиљежавања реализовати уз присуство представника институција Републике Српске, представника Владе Србије и Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Граонић је навео да ће обиљежавању присуствовати и руководства Бањалуке, Градишке и Приједора, те општина Оштра Лука, Крупа на Уни, Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи и Србац, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, те СУБНОР-а Републике Српске и Србије.

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Граонић је истакао да је Козара симбол свенародног отпора и симбол несаломљивости народа и њеног страдања.

Он је подсјетио да је њемачко-усташка операција кодног назива "Западна Босна" планирана и изведена од 10. јуна до 30. јула 1942. године с циљем да партизански покрет буде уништен на простору Козаре и Поткозарја.

-Као резултат ове велике операције дошло до је масовног страдања српског народа на овом простору- истакао је Граонић.

Према његовим ријечима, око 3.500 партизанских бораца борило се против 11.000 нациста и око 21.000 припадника снага НДХ - усташа и домобрана.

Граонић је подсјетио да се у збијегу на Козари пред непријатељским окружењем тада нашло око 80.000 цивила жена, дјеце и стараца, те партизанска болница са 500 рањеника.

-Пробој обруча на Козари изведен је у ноћи 3. на 4. јули 1942. године код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице, а из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила- истакао је Граонић.

Он је додао да је на Козари заробљено 68.600 Срба, од којих 23.858 дјеце која су протјерана у логоре Јасеновац и Доња Градина.

Овај важан историјски догађај заједнички организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица највећег покољ над Србима Годишњица највећег покољ над Србима
Годишњица погибије тинејџерке хероја Лепе Радић Годишњица погибије тинејџерке хероја Лепе Радић
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    11h 19m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    23h 19m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    8h 48m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    8h 6m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    3h 2m
    0