На Опленцу обиљежена 101 година од смрти краља Петра

16.08.2022. 18:12
0
ИЗВОР: srna.rs

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу данас је обиљежена 101 година од смрти краља Петра Првог Карађорђевића, по многима највољенијег српског краља.

Литургију је у Задужбини краља Петра Првог служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, који је потом одслужио и помен српском владару, саопштено је из Канцеларије принца-насљедника Филипа Карађорђевића, који је присуствовао помену.

Пред почетак помена, свијећу на гроб краља Петра Првог упалио је његов чукунунук принц-насљедник Филип Карађорђевић, који је претходно са супругом принцезом Даницом присуствовао и Светој архијерејској литургији

Принц Филип је на свом инстаграму написао да је на данашњи дан, прије 101 годину, умро његов чукундједа, Петар Први Карађорђевић, краљ Србије од 1903. до 1918. године и потом до смрти Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Његова владавина обиљежена је, навео је принц Филип, развојем парламентарне демократије, убрзаним привредним развојем, културним напретком и слободом штампе каква у Србији није постојала ни прије ни послије њега.

Приц Филип је на свом инстаграму подијели неколико фотографија са данашњег обиљежавања на Опленцу.

Вијенце на краљев гроб су, у оквиру државне церемоније, положили и представници Владе Србије, Војске Србије, општине Топола, Драган Рељић, директор Задужбине Краља Петра Првог на Опленцу, а у име престолонасљедника Александра вијенац је положио Предраг Марковић, члан Крунског савјета.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Света тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Георгија у Миљевићима Света тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Георгија у Миљевићима
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 58m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 33m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 32m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 59m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 51m
    0