На Палама обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“

08.06.2023. 14:19
1
ИЗВОР: katera.news

Парастос за 14 страдалих бораца чете „Петар Пандуревић“, који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу, служен је данас у Палама, код мјесног спомен-обиљежја Станица на Палама.

Заједно са својим саборцима 8. јуна 1992. године погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

Муслиманске снаге напале су српске положаје у тренутку сахране 45 бораца који су убијени 4. јуна у Жепи, у покушају да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије, а, како наводе из Борачке организације Пале, није случајно изабран баш тај дан за напад на Требевић, када су Пале биле завијене у црно након масакра војника у Жепи.

- Од 4. до 8. јуна су најтужнији дани у Палама, јер је у кратком периоду изгубљено највише бораца, и то каквих бораца – поручили су.

Додају да је борба на Требевићу једна је од најзначајнијих и најбоље свједочанство српске слободе за опстанак Пала 1992. године, као и да чувањем сјећања на погинулу и преминулу браћу не дозвољавају да буде срушен темељ опстанка српског народа на овим просторима.

- Када ми биолошки нестанемо то би требало да наставе наши потомци. А хоће ли наставити зависи искључиво од нашег односа према култури сјећања и памћења, зато што дјеца копирају понашање својих родитеља – поручили су из Борачке организације Пале.

Вијенце и цвијеће на споменик су положили чланови породица погинулих бораца као и делегације борачких и осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегације ппштине Пале и града Источно Сарајево, те делегације друштвених организација.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Soko 08.06.2023. 17:13
    Gledam starješine VRS, polažu vijence, e tuge, da su '92. bili ovakvog kova, nigdje nas ne bi bilo. Neki od njih hapsila Korpusna policija, a vidi sad...ništa nam nije sveto, pa ni poginuli borci.
Повезане вијести
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 19m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 19m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 53m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 48m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 6m
    0