Na Palama obilježena 31 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“

08.06.2023. 14:19
1
IZVOR: katera.news

Parastos za 14 stradalih boraca čete „Petar Pandurević“, koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću, služen je danas u Palama, kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama.

Zajedno sa svojim saborcima 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Muslimanske snage napale su srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi, u pokušaju da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije, a, kako navode iz Boračke organizacije Pale, nije slučajno izabran baš taj dan za napad na Trebević, kada su Pale bile zavijene u crno nakon masakra vojnika u Žepi.

- Od 4. do 8. juna su najtužniji dani u Palama, jer je u kratkom periodu izgubljeno najviše boraca, i to kakvih boraca – poručili su.

Dodaju da je borba na Trebeviću jedna je od najznačajnijih i najbolje svjedočanstvo srpske slobode za opstanak Pala 1992. godine, kao i da čuvanjem sjećanja na poginulu i preminulu braću ne dozvoljavaju da bude srušen temelj opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

- Kada mi biološki nestanemo to bi trebalo da nastave naši potomci. A hoće li nastaviti zavisi isključivo od našeg odnosa prema kulturi sjećanja i pamćenja, zato što djeca kopiraju ponašanje svojih roditelja – poručili su iz Boračke organizacije Pale.

Vijence i cvijeće na spomenik su položili članovi porodica poginulih boraca kao i delegacije boračkih i ostalih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacije ppštine Pale i grada Istočno Sarajevo, te delegacije društvenih organizacija.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Soko 08.06.2023. 17:13
    Gledam starješine VRS, polažu vijence, e tuge, da su '92. bili ovakvog kova, nigdje nas ne bi bilo. Neki od njih hapsila Korpusna policija, a vidi sad...ništa nam nije sveto, pa ni poginuli borci.
Povezane vijesti
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Krađa u Palama Krađa u Palama
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 10m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 32m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 37m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 25m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 46m
    0