Na Palama obilježena 31 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“

08.06.2023. 14:19
1
IZVOR: katera.news

Parastos za 14 stradalih boraca čete „Petar Pandurević“, koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću, služen je danas u Palama, kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama.

Zajedno sa svojim saborcima 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Muslimanske snage napale su srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi, u pokušaju da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije, a, kako navode iz Boračke organizacije Pale, nije slučajno izabran baš taj dan za napad na Trebević, kada su Pale bile zavijene u crno nakon masakra vojnika u Žepi.

- Od 4. do 8. juna su najtužniji dani u Palama, jer je u kratkom periodu izgubljeno najviše boraca, i to kakvih boraca – poručili su.

Dodaju da je borba na Trebeviću jedna je od najznačajnijih i najbolje svjedočanstvo srpske slobode za opstanak Pala 1992. godine, kao i da čuvanjem sjećanja na poginulu i preminulu braću ne dozvoljavaju da bude srušen temelj opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

- Kada mi biološki nestanemo to bi trebalo da nastave naši potomci. A hoće li nastaviti zavisi isključivo od našeg odnosa prema kulturi sjećanja i pamćenja, zato što djeca kopiraju ponašanje svojih roditelja – poručili su iz Boračke organizacije Pale.

Vijence i cvijeće na spomenik su položili članovi porodica poginulih boraca kao i delegacije boračkih i ostalih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacije ppštine Pale i grada Istočno Sarajevo, te delegacije društvenih organizacija.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Soko 08.06.2023. 17:13
  Gledam starješine VRS, polažu vijence, e tuge, da su '92. bili ovakvog kova, nigdje nas ne bi bilo. Neki od njih hapsila Korpusna policija, a vidi sad...ništa nam nije sveto, pa ni poginuli borci.
Povezane vijesti
Počinju "Dani ruskog filma za djecu" u Palama Počinju "Dani ruskog filma za djecu" u Palama
Tokom jednočasovne obustave saobraćaja mališani kredama crtali po putu (FOTO) Tokom jednočasovne obustave saobraćaja mališani kredama crtali po putu (FOTO)
Dan bez automobila u Palama Dan bez automobila u Palama
Najčitanije
 • Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča
  19h 12m
  0
 • Opljačkana benzinska pumpa u Istočnoj Ilidži
  21h 3m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  22h 35m
  3
 • Najava prekida vodosnabdijevanja za sutra
  14h 14m
  0
 • Šulić otkrio proizvode kojima će biti snižene cijene u Srpskoj
  15h 55m
  4