На "Пјесми Евровизије" у Ливерпулу такмичиће се представници 37 земаља

20.10.2022. 18:58
0
ИЗВОР: Rts

Европска радиодифузна унија објавила је да ће се на „Пјесми Евровизије“, која се сљедеће године одржава у британском граду Ливерпулу, такмичити представници 37 земаља. Међу њима ће бити и представник Србије.

„Пјесма Евровизије“, 67. по реду, одржаће се у британском граду Ливерпулу од  9. до 13. маја 2023. године, пошто је Европска радиодифузна унија одлучила да, због безбједносне ситуације умјесто прошлогодишњег победника Украјине, такмичење организује Велика Британија.

Учешће на фестивалу сљедеће године потврдило је 37 земаља.

Осим Велике Британије и Украјине, које су домаћини такмичења, представнике у Ливерпул шаљу и Азербејџан, Албанија, Аустралија, Аустрија, Белгија, Грузија, Грчка, Данска, Естонија, Израел, Ирска, Исланд, Италија, Јерменија, Кипар, Летонија, Литванија, Малта, Молдавија, Немачка, Норвешка, Пољска, Португалија, Румунија, Сан Марино, Словенија, Србија, Финска, Француска, Чешка, Холандија, Хрватска, Швајцарска, Шведска и Шпанија.

У односу на овогодишње такмичење у Торину, следеће године неће учествовати представници Бугарске, Сјеверне Македоније и Црне Горе.

Директно у финалу ће, осим Велике Британије и Украјине, учествовати и Италија, Немачка, Француска и Шпанија, а преостала 31 земља ће се за пласман у финале борити у једном од два полуфинала.

- Радујемо се што ћемо следећег маја угостити учеснике из свих 37 земаља у Ливерпулу, граду попа. Такмичење следеће године обећава да буде посебно и управо напорно радимо са Би-Би-Сијем да обезбиједимо да хиљаде милиона гледалаца да уживају у најбољој 'Пјесми Евровизије' досад, са Украјином у срцу такмичења - рекао је извршни супервизор такмичења Мартин Остердал.

У току је јавни конкурс Радио-телевизије Србије за избор композиције која ће представљати Србију на најгледанијем свјетском музичком такмичењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Низоземац мијења Клопа на клупи Ливерпула Низоземац мијења Клопа на клупи Ливерпула
Ливерпул срушио Нотингем у надокнади надокнаде Ливерпул срушио Нотингем у надокнади надокнаде
Арсенал бољи од Ливерпула, Гарначо водио црвене ђаволе до побједе Арсенал бољи од Ливерпула, Гарначо водио црвене ђаволе до побједе
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 6m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 39m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 5m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 18m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 47m
    3