Награда ''Владимир Настић'' књижевнику Аћиму Тодоровићу из Власенице

31.08.2023. 09:58
0
ИЗВОР: katera.news

Награда ''Владимир Настић'' ове године је додијељена књижевнику Аћиму Тодоровићу из Власенице за збирку пјесама ''Христова јагњад''.

Подружница Удружења књижевника Републике Српске Источно Сарајево, поводом јубилеја 30 година од оснивања Удружења књижевникa Републике Српске, расписала је Конкурс за најбољу збирку поезије објављену на српском језику у 2022. години, а након читања и оцјене свих пристиглих књига, жири је једногласно одлучио  да награда припадне управо Тодоровићу.

Жири су чинили мр Момчило Голијанин, предсједник, Милутин Савчић, члан и Недељко Жугић, члан, а Повеља ‘’Владимир Настић’’ и новчане награде побједнику ће бити додијељени на књижевној манифестацији ‘’Портрет књижевника Владимира Настића’’, који ће се одржати у јесен у Невесињу.

Пјесник Владимир Настић, који ће својим обимним књижевним опусом и топлином којом је зрачио остати у трајном сјећању бројних поклоника његове писане ријечи, преминуо је 11. марта 2010. године у Сарајеву.

Владимир Настић рођен је 1934. године у Оџаку код Невесиња. Нижу реалну гимназију завршио је у Невесињу, Учитељску школу у Мостару, а Вишу педагошку школу и Филозофски факултет, Одсјек историје, у Сарајеву.

Објавио је више књига поезије: "Сам у камену", "Звезда у сенци", "Горке песме", "Песме покајнице", "Благовести" и "Кад се с пролећа огласи кукавица", те приредио Зборник пјесама "Сунце у стопалима"...

Остаће препознатљив и по својим прозним дјелима "Симатови будни снови", "Све што око види", "Мртве се помичу сјене", као и роману за дјецу "Тако смо расли" и збирци прича за дјецу "Имамо, имамо - вука".

Завод за уџбенике и наставна средства РС објавио је Настићева Изабрана дјела у четири књиге. Посљедња објављена Настићева књига је збирка поезије "Овдје живе мртви", у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

У току свог веома плодног стваралачког рада, Настић је обављао и функцију предсједника Удружења књижевника Српске, а био је и члан Удружења књижевника Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђоковић "украо" Синеру највећи чек у историји тениса Ђоковић "украо" Синеру највећи чек у историји тениса
Српска атлетичарка Ангелина Топић кандидаткиња за најбољу на планети Српска атлетичарка Ангелина Топић кандидаткиња за најбољу на планети
Награда "Змијањче" ученици са Пала Кристини Лопатић Награда "Змијањче" ученици са Пала Кристини Лопатић
Најчитаније
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  17h 22m
  0
 • Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
  16h 47m
  2
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  14h 25m
  0
 • На амбуланти у Сувом Долу разбијена стакла и ишчупана метална врата
  21h 50m
  0
 • Проглашен најљепши аутомобил у 2023. години
  22h 55m
  0