Nagrada ''Vladimir Nastić'' književniku Aćimu Todoroviću iz Vlasenice

31.08.2023. 09:58
0
IZVOR: katera.news

Nagrada ''Vladimir Nastić'' ove godine je dodijeljena književniku Aćimu Todoroviću iz Vlasenice za zbirku pjesama ''Hristova jagnjad''.

Podružnica Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo, povodom jubileja 30 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske, raspisala je Konkurs za najbolju zbirku poezije objavljenu na srpskom jeziku u 2022. godini, a nakon čitanja i ocjene svih pristiglih knjiga, žiri je jednoglasno odlučio  da nagrada pripadne upravo Todoroviću.

Žiri su činili mr Momčilo Golijanin, predsjednik, Milutin Savčić, član i Nedeljko Žugić, član, a Povelja ‘’Vladimir Nastić’’ i novčane nagrade pobjedniku će biti dodijeljeni na književnoj manifestaciji ‘’Portret književnika Vladimira Nastića’’, koji će se održati u jesen u Nevesinju.

Pjesnik Vladimir Nastić, koji će svojim obimnim književnim opusom i toplinom kojom je zračio ostati u trajnom sjećanju brojnih poklonika njegove pisane riječi, preminuo je 11. marta 2010. godine u Sarajevu.

Vladimir Nastić rođen je 1934. godine u Odžaku kod Nevesinja. Nižu realnu gimnaziju završio je u Nevesinju, Učiteljsku školu u Mostaru, a Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet, Odsjek istorije, u Sarajevu.

Objavio je više knjiga poezije: "Sam u kamenu", "Zvezda u senci", "Gorke pesme", "Pesme pokajnice", "Blagovesti" i "Kad se s proleća oglasi kukavica", te priredio Zbornik pjesama "Sunce u stopalima"...

Ostaće prepoznatljiv i po svojim proznim djelima "Simatovi budni snovi", "Sve što oko vidi", "Mrtve se pomiču sjene", kao i romanu za djecu "Tako smo rasli" i zbirci priča za djecu "Imamo, imamo - vuka".

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS objavio je Nastićeva Izabrana djela u četiri knjige. Posljednja objavljena Nastićeva knjiga je zbirka poezije "Ovdje žive mrtvi", u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U toku svog veoma plodnog stvaralačkog rada, Nastić je obavljao i funkciju predsjednika Udruženja književnika Srpske, a bio je i član Udruženja književnika Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“ Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“
Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi" Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi"
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    17h 8m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    6h 21m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    5h 52m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    6h 15m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    21h 12m
    0