Најчешће технике манипулације које користе интернет трговине

30.01.2023. 17:01
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Готово 40 посто интернетских трговина користи манипулативне технике како би навели потрошаче на одлуке које нису у њихову најбољем интересу, показује истраживање која је провела Комисија и национална тијела за заштиту потрошача из 23 државе чланице те Норвешке и Исланда.

- Наше је истраживање показало да се готово 40 посто интернетских трговина ослања на разне манипулације како би преварило потрошаче или искористило њихове слабе точке. Тај је приступ очито противан заштити потрошача и некоректан – изјавио је повјереник за правосуђе Дидиер Рејндерс.

Рејндерс додаје да државе чланице имају поуздане алате којима се такви проблеми могу рјешавати те их позива да национална тијела искористе своје овлашћења и предузму радње против такве праксе.

Истраживање је обухватило 399 интернетских трговина у којима се нуде разноврсни производи, од текстила до електронике.

Посебна је пажња посвећена такозваним “обмањујућим обрасцима”.

Ријеч је о три врсте манипулативних техника којима се потрошаче наводи на доношење одлука које можда нису у њихову најбољем интересу.

То су лажна одбројавања која имплицирају да постоји рок за куповину неких производа.

Та је пракса забиљежена код 42 интернетске трговине.

Друга манипулативна техника, утврђена у 54 интернетске трговине, састоји се у усмјеравању потрошаче према неким одлукама – од претплата до скупљих производа или скупље доставе – при чему се служе техникама као што су визуелни дизајн и одабир фраза.

И трећа манипулативна техника, забиљежена у 70 интернетских трговина, јест потпуно или дјелимично сакривање важних информација попут трошкова доставе, састава производа и постојања јефтинијих одабира.

У 23 трговине информације су скривене како би се навело потрошаче да пристану на претплату.

Истраживање је обухватило и 102 апликације прегледаних интернетских трговина. У 27 апликација пронађен је барем један обмањујући образац.

Комисија наводи да ће национална тијела држава чланица контактирати трговце код којих су откривене манипулативне праксе и затражити од њих да уклоне проблеме на својим интернетским страницама.

Према потреби предузеће додатне мјере у складу с националним поступцима, преноси Н1.

Коментари 0
Повезане вијести
Плодови пољопривредних произвођача у Српској доступни и на интернету Плодови пољопривредних произвођача у Српској доступни и на интернету
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 29m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 43m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 33m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 58m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 31m
    0