Најмлађи страдалници НАТО агресије: За 78 крвавих дана 79 дјечјих жртава

24.03.2024. 09:36
5
ИЗВОР: novosti.rs

Подсјећање на вријеме када су, прије више од двије деценије, бомбама убијани и мали анђели. 

Бомбе су им прекинуле загрљај са родитељима, једино уточиште, посљедњу топлину. Пресјекле први додир младалачке љубави и први пољубац. Прву сјетву дјевојчице на очевој њиви. Игру на мосту. На путу до школе. У купатилу, погодиле малену Милицу Ракић.

Зауставиле смијех и радост дјетињства у подруму Милића, једне обичне сурдуличке куће. Отргле цурицу од мајке која ју је на свијет донијела послије осам мјесеци борбе да у колијевци заљуља једино потомство.

Пројектили су их зауставили и у повратку кућама. То су албанска дјеца, заувијек заустављена у селу Кориша, код Призрена. У Приштини, под рушевинама, у првим данима НАТО агресије, убијено је троје малишана турске породице Гаши: Дениза (5), Реа (7), Деа (9). Три дјевојчице, нађене су под рушевинама, у наручју родитеља.

Дјеца турске породице Гаши била су и прве жртве НАТО агресије на Југославију која је почела 24. марта 1999. године. Репортери “Новости” били су тада у Приштини. Рушевине још нису биле рашчишћене. Рођаци и родбина убијене дјеце сами су, рукама, подизали греде и трагали за дјецом. Ужасне су то успомене. Ожиљци са којима се живи. И с којим се умире.

Било је то 7. априла 1999. године. А четири дана касније, у Мердару, убијена је дјевојчица Бојана Тошовић. Имала је само једанаест мјесеци. Нашли су је у загрљају оца Божине. Тата је покушавао да тијелом спасе своју цурицу.

Дан послије, у бомбардовању међународног воза на мосту у Грделичкој клисури, заустављено је дјетињство шестогодишњег Бранимира Станијановића из Алексинца. Слике ужаса уписане су у меморију спасилаца који су прикупљали спржено тијело дјечака.

Породица Станијановић, послије ове трагедије, није се оглашавала. У рањену душу закопала је, вјечно, и приче и слике.

Несрећи, којој се нико није надао, није било краја. Редни број смрти није стао у Грделичкој клисури. НАТО пројектили су 14. априла погодили избјегличко “Мајино насеље”, код Ђаковице, у коме су уточиште нашле избјеглице из Хрватске. Оне избјеглице које су, од Шида у возу који није стајао до Косова Поља, транспортоване да се збрину у Метохији. У баракама, вјечном уточишту, убијени су Иван Иванчић (7) и Марко Ивановић (3). У истом дану, под истим бомбама, смрт је стигла дјечицу Адема Мунчаја и Арту Лугић из Ђаковице.

Бомбе нису бирале ни по националности ни по вјери. Бол родитеља за изгубљеном дјецом је – бол који нема мјеру. Бол – непребол. Тако је "Новостима" говорио Александар Митић из Рибинца код Врања, отац убијене Ирене (15).

– Немам снаге ни реч више да изустим. Коме је сметало моје дете које је изашло на њиву да засеје кукуруз. Коме?

Анка и Боро Стојановић из Врања, сав ужас који су доживјели послије смрти своје Милице, којој су у дванаестој години живота прекинути сви младалачки снови и планови, описали су у неколико реченица:

– Дуго смо чекали ово дете, осам месеци је Анка одржавала трудноћу како бисмо имали потомство… Кога да тужимо, с ким да се судимо? – говорили су тада.

Иренина посљедња сјетва није била и посљедња дјечја жртва у налетима НАТО бомбардера. Који дан послије, у селу Солдерце код Врања, убијен је Далибор Тасић (14), једино дијете Србољуба Тасића.

Враћамо сјећање, 19. април 1999, кућа породице Ракић у Батајници. Врисак и јаук Душице и Жарка. Када је њихов дом погодио пројектил своју цурицу, трогодишњу Милицу, подизали су у наручје, а она им је у наручју издахнула.

– Ни да опростимо, ни да преболимо, ко још разуме наш бол, живимо у живим ранама – говорили су Ракићи. Тако говоре и сад, више од двије деценије послије НАТО бомбардовања.

Ко да заборави онај мај и једанаести дан по реду деведесет девете. Тада су на мосту у Владичином Хану, у првом пољупцу, убијени матуранти гимназије Милан Игњатовић (17) и његова дјевојка Гордана Николић. Милан је желио да студира право у Крагујевцу. Гордана је жељела да га слиједи. Њихови родитељи, у потресном писму “Новостима”, испричали су да су ово двоје младих људи били дио – двије породице. И, те породице су зауставиле будућност на том мосту, на којем су они његовали своју љубав.

– Нема речи, нема снаге за оптужбе, ми смо свој бол закопали и он нас разједа. Изнутра разједа, а ми смо остали да сведочимо – преузети је дио тог потресног писма из "Новости".

Бранислава Павловић, мајка Дајане (5) и Стевана (8), супруга Владимира Павловића, која је ове своје најдраже 26. маја изгубила у једном трену, неколико минута иза поноћи – никада није имала потребу да било шта каже о страдању своје дјеце и супруга. Не, јавно. Остало је њено свједочење: “Децу смо из Београда повели у Раљу код Сопота, мислили смо да ће тамо бити сигурнији. Нисмо добро проценили. Ужасно је то кад из рушевина израњају њихове играчке, Стефанов бицикл, а деце нема”…

НАТО бомбе, четири дана послије, убиле су на мосту у Варварину Сању Миленковић, ђака Математичке гимназије, а њој су сви предвиђали олимпијске висине у науци којој је, од првих ђачких дана, била посвећена. Сутрадан, у бомбардовању Новог Пазара, под бомбама је заустављено дјетињство двогодишњег Марка Симића, а на путу према школи убијен је Марко Роглић (14). Марков отац Вукомир Роглић, новопазарски учитељ, написао је сину посвету: “Он је имао свој свет, у том свету није било места за ракету. Живот мог детета је био такав, да је живео живот у брезовим шумама, са патуљцима играо жмурке, брао капи кише, кад поветарац брезу зањише, а мислио је да бреза плаче… Умео је фудбалском лоптом да додирне облаке, кад нема птица – на чуђење дечака и девочица. И прво писмо је написао. Оно, које шапуће љубав… Одговор је стигао касно”.

Бол: Милица Ракић, Оливера Максимовић, Мирослав Кнежевић, Јулијана Брудар, Сања Миленковић, Гордана Игњатовић, Милан Николић, Марко Роглић, Далибор Тасић, Ирена Митић, Марко Симић, Милица Стојановић и Драгана Димић

Да ли је имао ко, а мало их је преживјело, у избјегличкој повратничкој колони Албанаца који су се враћали кућама, у село Коришу код Призрена, да посвједочи, а породицама Бахрије Ахметаја и Рамадана Хасанија убијено је шеснаесторо дјеце од двије до седамнаест година.

Споменик, “Незаборавник”, који су “Новости” подигле овој дјеци, именованој и неименованој, спојио је све невине, дјечје жртве. Најболније жртве. А било их је 79, колико је уписано на споменику. Толико, за 78 крвавих дана бомбардовања.

Склонили се из Приштине и погинули

Под рушевинама од НАТО пројектила у Сурдулици 27. априла заувијек је заустављено дјетињство Миљане Милић (15), њеног брата Владимира (12) и рођака Миомира Младеновића (14). Истог дана убијена је Драгана Димић (3), дјевојчица из Липљана. А, у Мурину, гдје су уточиште потражила дјеца из Приштине, убијени су Јулијана Брудар (10), Оливера Максимовић (12) и њихов рођак Мирослав Кнежевић (13).

Зборно мјесто туге

Слика

Фото: TVStudioB

Споменик “Незаборавник” који су “Новости” са својим читаоцима подигле у Ташмајданском парку, биљег је за сву настрадалу дјецу током 78 дана НАТО бомбардовања. Споменик је, свих протеклих година, постао зборно мјесто туге. Неки родитељи, који су у прољеће деведесет девете изгубили дјецу, и данас долазе да нађу утјеху испред овог споменика у коме су, у лику Милице Ракић, имена свих наших Милица. А, стихови уписани, на српском и енглеском, као порука и опомена, реквијем су свим нашим Милицама.

 

 Аутор: Милена Марковић

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Skijaš 24.03.2024. 18:42
    Ma šta 1601 ubijeno dijete u Sarajevu!? Svi znaju da je ubijeno 160100 djece u Sarajevu.
  • Generic placeholder image
    Realista 24.03.2024. 09:57
    1601 dijete ubijeno u Sarajevu također nećemo zaboraviti ni oprostiti
  • Generic placeholder image
    Mile 24.03.2023. 12:46
    Fasisti odvratni !
  • Generic placeholder image
    Brat 24.03.2023. 09:24
    Majku im njihovu
  • Generic placeholder image
    Joka 02.04.2022. 14:27
    Niti oprostiti niti zaboraviti.
Повезане вијести
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    23h 35m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 57m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    18h 29m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 22m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    19h 7m
    1