Najmlađi stradalnici NATO agresije: Za 78 krvavih dana 79 dječjih žrtava

24.03.2024. 09:36
5
IZVOR: novosti.rs

Podsjećanje na vrijeme kada su, prije više od dvije decenije, bombama ubijani i mali anđeli. 

Bombe su im prekinule zagrljaj sa roditeljima, jedino utočište, posljednju toplinu. Presjekle prvi dodir mladalačke ljubavi i prvi poljubac. Prvu sjetvu djevojčice na očevoj njivi. Igru na mostu. Na putu do škole. U kupatilu, pogodile malenu Milicu Rakić.

Zaustavile smijeh i radost djetinjstva u podrumu Milića, jedne obične surduličke kuće. Otrgle curicu od majke koja ju je na svijet donijela poslije osam mjeseci borbe da u kolijevci zaljulja jedino potomstvo.

Projektili su ih zaustavili i u povratku kućama. To su albanska djeca, zauvijek zaustavljena u selu Koriša, kod Prizrena. U Prištini, pod ruševinama, u prvim danima NATO agresije, ubijeno je troje mališana turske porodice Gaši: Deniza (5), Rea (7), Dea (9). Tri djevojčice, nađene su pod ruševinama, u naručju roditelja.

Djeca turske porodice Gaši bila su i prve žrtve NATO agresije na Jugoslaviju koja je počela 24. marta 1999. godine. Reporteri “Novosti” bili su tada u Prištini. Ruševine još nisu bile raščišćene. Rođaci i rodbina ubijene djece sami su, rukama, podizali grede i tragali za djecom. Užasne su to uspomene. Ožiljci sa kojima se živi. I s kojim se umire.

Bilo je to 7. aprila 1999. godine. A četiri dana kasnije, u Merdaru, ubijena je djevojčica Bojana Tošović. Imala je samo jedanaest mjeseci. Našli su je u zagrljaju oca Božine. Tata je pokušavao da tijelom spase svoju curicu.

Dan poslije, u bombardovanju međunarodnog voza na mostu u Grdeličkoj klisuri, zaustavljeno je djetinjstvo šestogodišnjeg Branimira Stanijanovića iz Aleksinca. Slike užasa upisane su u memoriju spasilaca koji su prikupljali sprženo tijelo dječaka.

Porodica Stanijanović, poslije ove tragedije, nije se oglašavala. U ranjenu dušu zakopala je, vječno, i priče i slike.

Nesreći, kojoj se niko nije nadao, nije bilo kraja. Redni broj smrti nije stao u Grdeličkoj klisuri. NATO projektili su 14. aprila pogodili izbjegličko “Majino naselje”, kod Đakovice, u kome su utočište našle izbjeglice iz Hrvatske. One izbjeglice koje su, od Šida u vozu koji nije stajao do Kosova Polja, transportovane da se zbrinu u Metohiji. U barakama, vječnom utočištu, ubijeni su Ivan Ivančić (7) i Marko Ivanović (3). U istom danu, pod istim bombama, smrt je stigla dječicu Adema Munčaja i Artu Lugić iz Đakovice.

Bombe nisu birale ni po nacionalnosti ni po vjeri. Bol roditelja za izgubljenom djecom je – bol koji nema mjeru. Bol – neprebol. Tako je "Novostima" govorio Aleksandar Mitić iz Ribinca kod Vranja, otac ubijene Irene (15).

– Nemam snage ni reč više da izustim. Kome je smetalo moje dete koje je izašlo na njivu da zaseje kukuruz. Kome?

Anka i Boro Stojanović iz Vranja, sav užas koji su doživjeli poslije smrti svoje Milice, kojoj su u dvanaestoj godini života prekinuti svi mladalački snovi i planovi, opisali su u nekoliko rečenica:

– Dugo smo čekali ovo dete, osam meseci je Anka održavala trudnoću kako bismo imali potomstvo… Koga da tužimo, s kim da se sudimo? – govorili su tada.

Irenina posljednja sjetva nije bila i posljednja dječja žrtva u naletima NATO bombardera. Koji dan poslije, u selu Solderce kod Vranja, ubijen je Dalibor Tasić (14), jedino dijete Srboljuba Tasića.

Vraćamo sjećanje, 19. april 1999, kuća porodice Rakić u Batajnici. Vrisak i jauk Dušice i Žarka. Kada je njihov dom pogodio projektil svoju curicu, trogodišnju Milicu, podizali su u naručje, a ona im je u naručju izdahnula.

– Ni da oprostimo, ni da prebolimo, ko još razume naš bol, živimo u živim ranama – govorili su Rakići. Tako govore i sad, više od dvije decenije poslije NATO bombardovanja.

Ko da zaboravi onaj maj i jedanaesti dan po redu devedeset devete. Tada su na mostu u Vladičinom Hanu, u prvom poljupcu, ubijeni maturanti gimnazije Milan Ignjatović (17) i njegova djevojka Gordana Nikolić. Milan je želio da studira pravo u Kragujevcu. Gordana je željela da ga slijedi. Njihovi roditelji, u potresnom pismu “Novostima”, ispričali su da su ovo dvoje mladih ljudi bili dio – dvije porodice. I, te porodice su zaustavile budućnost na tom mostu, na kojem su oni njegovali svoju ljubav.

– Nema reči, nema snage za optužbe, mi smo svoj bol zakopali i on nas razjeda. Iznutra razjeda, a mi smo ostali da svedočimo – preuzeti je dio tog potresnog pisma iz "Novosti".

Branislava Pavlović, majka Dajane (5) i Stevana (8), supruga Vladimira Pavlovića, koja je ove svoje najdraže 26. maja izgubila u jednom trenu, nekoliko minuta iza ponoći – nikada nije imala potrebu da bilo šta kaže o stradanju svoje djece i supruga. Ne, javno. Ostalo je njeno svjedočenje: “Decu smo iz Beograda poveli u Ralju kod Sopota, mislili smo da će tamo biti sigurniji. Nismo dobro procenili. Užasno je to kad iz ruševina izranjaju njihove igračke, Stefanov bicikl, a dece nema”…

NATO bombe, četiri dana poslije, ubile su na mostu u Varvarinu Sanju Milenković, đaka Matematičke gimnazije, a njoj su svi predviđali olimpijske visine u nauci kojoj je, od prvih đačkih dana, bila posvećena. Sutradan, u bombardovanju Novog Pazara, pod bombama je zaustavljeno djetinjstvo dvogodišnjeg Marka Simića, a na putu prema školi ubijen je Marko Roglić (14). Markov otac Vukomir Roglić, novopazarski učitelj, napisao je sinu posvetu: “On je imao svoj svet, u tom svetu nije bilo mesta za raketu. Život mog deteta je bio takav, da je živeo život u brezovim šumama, sa patuljcima igrao žmurke, brao kapi kiše, kad povetarac brezu zanjiše, a mislio je da breza plače… Umeo je fudbalskom loptom da dodirne oblake, kad nema ptica – na čuđenje dečaka i devočica. I prvo pismo je napisao. Ono, koje šapuće ljubav… Odgovor je stigao kasno”.

Bol: Milica Rakić, Olivera Maksimović, Miroslav Knežević, Julijana Brudar, Sanja Milenković, Gordana Ignjatović, Milan Nikolić, Marko Roglić, Dalibor Tasić, Irena Mitić, Marko Simić, Milica Stojanović i Dragana Dimić

Da li je imao ko, a malo ih je preživjelo, u izbjegličkoj povratničkoj koloni Albanaca koji su se vraćali kućama, u selo Korišu kod Prizrena, da posvjedoči, a porodicama Bahrije Ahmetaja i Ramadana Hasanija ubijeno je šesnaestoro djece od dvije do sedamnaest godina.

Spomenik, “Nezaboravnik”, koji su “Novosti” podigle ovoj djeci, imenovanoj i neimenovanoj, spojio je sve nevine, dječje žrtve. Najbolnije žrtve. A bilo ih je 79, koliko je upisano na spomeniku. Toliko, za 78 krvavih dana bombardovanja.

Sklonili se iz Prištine i poginuli

Pod ruševinama od NATO projektila u Surdulici 27. aprila zauvijek je zaustavljeno djetinjstvo Miljane Milić (15), njenog brata Vladimira (12) i rođaka Miomira Mladenovića (14). Istog dana ubijena je Dragana Dimić (3), djevojčica iz Lipljana. A, u Murinu, gdje su utočište potražila djeca iz Prištine, ubijeni su Julijana Brudar (10), Olivera Maksimović (12) i njihov rođak Miroslav Knežević (13).

Zborno mjesto tuge

Slika

Foto: TVStudioB

Spomenik “Nezaboravnik” koji su “Novosti” sa svojim čitaocima podigle u Tašmajdanskom parku, biljeg je za svu nastradalu djecu tokom 78 dana NATO bombardovanja. Spomenik je, svih proteklih godina, postao zborno mjesto tuge. Neki roditelji, koji su u proljeće devedeset devete izgubili djecu, i danas dolaze da nađu utjehu ispred ovog spomenika u kome su, u liku Milice Rakić, imena svih naših Milica. A, stihovi upisani, na srpskom i engleskom, kao poruka i opomena, rekvijem su svim našim Milicama.

 

 Autor: Milena Marković

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Skijaš 24.03.2024. 18:42
    Ma šta 1601 ubijeno dijete u Sarajevu!? Svi znaju da je ubijeno 160100 djece u Sarajevu.
  • Generic placeholder image
    Realista 24.03.2024. 09:57
    1601 dijete ubijeno u Sarajevu također nećemo zaboraviti ni oprostiti
  • Generic placeholder image
    Mile 24.03.2023. 12:46
    Fasisti odvratni !
  • Generic placeholder image
    Brat 24.03.2023. 09:24
    Majku im njihovu
  • Generic placeholder image
    Joka 02.04.2022. 14:27
    Niti oprostiti niti zaboraviti.
Povezane vijesti
Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“ Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    1h 18m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    1h 23m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    14h 45m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    2h 15m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    13h 18m
    0