Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету

31.10.2023. 21:49
0
ИЗВОР: Танјуг

У Цркви Светог апостола Луке у Витомирици данас је, послије 25 година, поново служена Света литургија којој су присуствовали Витомиричани, Пећанци, повратници из околних села и Гораждевчани.

Свету литургију је служио владика Рашко-призренски Теодосије, који је у бесједи изразио дубоку захвалност и наду у обнову овог светог мјеста, пренио је Радио Гораждевац.

- Сабрали смо се данас, после 25 година, колико овде у овом храму запустелом и урушеном није служена Света литургија. Данас смо одслужили службу Богу. Принос наш Богу са молитвом да нас господ подржи и нас и овај храм свети, да се обнови. Започета је обнова овог Светог храма и даће Бог да ускоро он буде потпуно обновљен и да учинимо велико освећење овога светога храма - рекао је у бесједи владика Теодосије.

Момирка Вукмировић, учитељица у пензији која посљедњих годину дана живи у витомиричком Парохијском дому, изразила је дубоку повезаност с овим мјестом и своју жељу да се врати.

- Стално ми је била Витомирица пред очима, црква, гробље, Патријаршија, Високи Дечани. То је део нас који смо овде никли. Господ ме је коначно оснажио да дођем, иначе сам била јако болесна, прошла сам неке операције, али то ништа није када те Бог оснажи. Живим овде годину дана и то је благослов. Ја не могу да вам опишем ту неку лепоту коју осећам у души. Захвална сам Богу и свима вама - казала је Вукмировићева.

Обнова Цркве Светог апостола Луке је заједнички напор избјеглих Витомиричана и вјерника.

Домаћин овогодишње славе био је Бобан Меденица, док ће домаћин за наредну годину бити Марко Вукмировић.

Црква Светог апостола Луке саграђена је 1912. године.

Храм је посвећен Светом Луки јер је црногорска војска ослободила ове крајеве од Турака на Лучиндан.

Тренутно у Витомирици живе само два повратника.

Обнова цркве почела је 2021. године, средствима које је прикупила хуманитарна организација „Кнез Витомир”, а траје и данас. 

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постаје виралан Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постај...
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 5m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 49m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 2m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 16m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 8m
    0