Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu

31.10.2023. 21:49
0
IZVOR: Tanjug

U Crkvi Svetog apostola Luke u Vitomirici danas je, poslije 25 godina, ponovo služena Sveta liturgija kojoj su prisustvovali Vitomiričani, Pećanci, povratnici iz okolnih sela i Goraždevčani.

Svetu liturgiju je služio vladika Raško-prizrenski Teodosije, koji je u besjedi izrazio duboku zahvalnost i nadu u obnovu ovog svetog mjesta, prenio je Radio Goraždevac.

- Sabrali smo se danas, posle 25 godina, koliko ovde u ovom hramu zapustelom i urušenom nije služena Sveta liturgija. Danas smo odslužili službu Bogu. Prinos naš Bogu sa molitvom da nas gospod podrži i nas i ovaj hram sveti, da se obnovi. Započeta je obnova ovog Svetog hrama i daće Bog da uskoro on bude potpuno obnovljen i da učinimo veliko osvećenje ovoga svetoga hrama - rekao je u besjedi vladika Teodosije.

Momirka Vukmirović, učiteljica u penziji koja posljednjih godinu dana živi u vitomiričkom Parohijskom domu, izrazila je duboku povezanost s ovim mjestom i svoju želju da se vrati.

- Stalno mi je bila Vitomirica pred očima, crkva, groblje, Patrijaršija, Visoki Dečani. To je deo nas koji smo ovde nikli. Gospod me je konačno osnažio da dođem, inače sam bila jako bolesna, prošla sam neke operacije, ali to ništa nije kada te Bog osnaži. Živim ovde godinu dana i to je blagoslov. Ja ne mogu da vam opišem tu neku lepotu koju osećam u duši. Zahvalna sam Bogu i svima vama - kazala je Vukmirovićeva.

Obnova Crkve Svetog apostola Luke je zajednički napor izbjeglih Vitomiričana i vjernika.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Boban Medenica, dok će domaćin za narednu godinu biti Marko Vukmirović.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine.

Hram je posvećen Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan.

Trenutno u Vitomirici žive samo dva povratnika.

Obnova crkve počela je 2021. godine, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir”, a traje i danas. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
"Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša" "Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša"
Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaje viralan Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaj...
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 54m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    1h 18m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    22h 11m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 2m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    1h 12m
    0