Намирнице које ублажавају бол у грлу

01.02.2023. 17:56
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Најчешћи узрок грлобоље је вирусна инфекција. Вирус и ваш имунолошки одговор на вирус узрокују упалу слузнице грла, а то узрокује бол.

Храна коју једете дефинитивно може убрзати ваше оздрављење, зато, ако осјетите да вас боли грло, треба да уносите неке од ових намирница.

- Грлобоља је посљедица упале и дехидрације. Течности попут пилеће супе не само да надокнађују изгубљену воду, већ со помаже телу да задржи течност у ткивима. Исто важи за готово сваку супу, а ако не једете месо, добра је и она од поврћа - савјетује др Синија Ли.

Мед

- Мед је познат од давнина, и то с добрим разлогом. Модерна наука показала је како је мед посебно учинковит против разних инфекција, бактеријских и вирусних, укључујући оне које узрокују обичну прехладу. Само немојте претјеривати с медом јер у већим дозама може спријечити да ваш имунитет ради свој посао, због садржаја шећера - каже др Ли.

Јогурт

- Јогурт је добар извор протеина, угљикохидрата и здравих масноћа, као и пробиотичких бактерија које подржавају имунолошку функцију. Такође, по неким истраживањима постојати повезница између конзумације јогурта и смањене стопе респираторних инфекција и болова у уху. Осим тога, хладна и мека текстура јогурта чине га храном коју је лако прогутати кад вас боли грло - објашњава др. Ли.

Јаја

- Јаја су богата минералима попут цинка, гвожђа и селена, као и витамином Д и Б12, који могу помоћи вашем тијелу у одбрани од инфекције која узрокује грлобољу појашњава она.

Овсена каша

- Уопште, најбоља храна када имате упалу грла је она меке текстуре која вам неће додатно иритирати грло. Дакле, да, овсене пахуљице дефинитивно испуњавају те услове - кажу стручњаци.

Др Ли додаје се да је овсена каша богата магнезијем, цинком и антиоксидансима, који покрећу процесе детоксикације тела, а затим ослобађају тијело од отпада и инфекција.

Ђумбир

- У лабораторијским експериментима је доказано да ђумбир има аналгетски учинак, односно смањује осјећај боли. Такође, има антиоксидативна и противупална својства. Такође инхибира раст одређених штетних сојева бактерија - појашњава др Ли.

Смути

- Овакви напици су сјајан начин да у неколико гутљаја убаците добре нутријенте у вриједности, рецимо, цијеле главице салате. Држите се састојака попут кеља, целера и бобичастог воћа, који имају низак удио шећера и висок удио антиоксиданса - савјетује др Ли.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 56m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 14m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 41m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 29m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 50m
    0