Namirnice koje ublažavaju bol u grlu

01.02.2023. 17:56
0
IZVOR: glassrpske.com

Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, a to uzrokuje bol.

Hrana koju jedete definitivno može ubrzati vaše ozdravljenje, zato, ako osjetite da vas boli grlo, treba da unosite neke od ovih namirnica.

- Grlobolja je posljedica upale i dehidracije. Tečnosti poput pileće supe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već so pomaže telu da zadrži tečnost u tkivima. Isto važi za gotovo svaku supu, a ako ne jedete meso, dobra je i ona od povrća - savjetuje dr Sinija Li.

Med

- Med je poznat od davnina, i to s dobrim razlogom. Moderna nauka pokazala je kako je med posebno učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu. Samo nemojte pretjerivati s medom jer u većim dozama može spriječiti da vaš imunitet radi svoj posao, zbog sadržaja šećera - kaže dr Li.

Jogurt

- Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija koje podržavaju imunološku funkciju. Takođe, po nekim istraživanjima postojati poveznica između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija i bolova u uhu. Osim toga, hladna i meka tekstura jogurta čine ga hranom koju je lako progutati kad vas boli grlo - objašnjava dr. Li.

Jaja

- Jaja su bogata mineralima poput cinka, gvožđa i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći vašem tijelu u odbrani od infekcije koja uzrokuje grlobolju pojašnjava ona.

Ovsena kaša

- Uopšte, najbolja hrana kada imate upalu grla je ona meke teksture koja vam neće dodatno iritirati grlo. Dakle, da, ovsene pahuljice definitivno ispunjavaju te uslove - kažu stručnjaci.

Dr Li dodaje se da je ovsena kaša bogata magnezijem, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije tela, a zatim oslobađaju tijelo od otpada i infekcija.

Đumbir

- U laboratorijskim eksperimentima je dokazano da đumbir ima analgetski učinak, odnosno smanjuje osjećaj boli. Takođe, ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Takođe inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija - pojašnjava dr Li.

Smuti

- Ovakvi napici su sjajan način da u nekoliko gutljaja ubacite dobre nutrijente u vrijednosti, recimo, cijele glavice salate. Držite se sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udio šećera i visok udio antioksidansa - savjetuje dr Li.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ojačajte imunitet u prelaznom periodu Ojačajte imunitet u prelaznom periodu
Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast? Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast?
Gojaznost dostigla razmjere epidemije Gojaznost dostigla razmjere epidemije
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    10h 40m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    19h 32m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    13h 23m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    17h 8m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    8h 15m
    4