Настављени протести Срба на сјеверу Космета

08.06.2023. 13:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Срби на сјеверу Косова и Метохије и данас су наставили мирне протесте у Звечану и Лепосавићу тражећи да се из општинских зграда повуку припадници специјалне јединице полиције РОСУ и омогући несметан улазак запосленим на радна мјеста.

Учесницима протеста у Звечану данас су се придружили студенти Приштинског Универизитета са измјештним сједиштем у Косовској Митровици.

Предсједник Студентске конференције универзитета Србије /СКОНУС/ Маргарета Смиљанић поручила је у име студената да су ту да подрже свој народ.

- Ови млади људи показују добру лекцију свима нама, а то је како је борити се за свој опстанак, али и останак свог народа - рекла је Смиљанићева и додала да су студенти ту и да пруже подршку Србима да одбране свој дом.

Општинске објекте напустили су Албанци, нелегални гардоначелници, али су у зградама остали припадници РОСУ јединице и Кфора, који су дјелимично уклонили бодљикаву жицу која је и даље развучена са дворишне стране општинских зграда.

Кфор је у Звечану уклонио контролни пункт постављен на кружном току, на прилазу центру Звечана и општинској згради, али с времена на вријеме борним аутомобилима обилази све прилазне путеве центру општине.

Срби не одустају од захтјева да нелагални градоначелници из редова албанских политичких партија - радикалног албанског покрета "Самоопредјељење" у сјеверној Косовској Митровици и Лепосавићу и из Демократске партије Косова у Звечану и Зубином потоку, не улазе у општинске објекте, да се РОСУ повуче са сјевера Косова.

Срби захтијевају и да буду пуштени на слободу Радош Петровић и Душан Обреновић, да се обуставе истраге о наводној кривичној одговорности учесника мирних протеста и да се започне процес формирања Заједнице српских општина.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 31m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    14h 0m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 18m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 14m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 26m
    0