Nastavljeni protesti Srba na sjeveru Kosmeta

08.06.2023. 13:11
0
IZVOR: srna.rs

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije i danas su nastavili mirne proteste u Zvečanu i Leposaviću tražeći da se iz opštinskih zgrada povuku pripadnici specijalne jedinice policije ROSU i omogući nesmetan ulazak zaposlenim na radna mjesta.

Učesnicima protesta u Zvečanu danas su se pridružili studenti Prištinskog Univeriziteta sa izmještnim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Studentske konferencije univerziteta Srbije /SKONUS/ Margareta Smiljanić poručila je u ime studenata da su tu da podrže svoj narod.

- Ovi mladi ljudi pokazuju dobru lekciju svima nama, a to je kako je boriti se za svoj opstanak, ali i ostanak svog naroda - rekla je Smiljanićeva i dodala da su studenti tu i da pruže podršku Srbima da odbrane svoj dom.

Opštinske objekte napustili su Albanci, nelegalni gardonačelnici, ali su u zgradama ostali pripadnici ROSU jedinice i Kfora, koji su djelimično uklonili bodljikavu žicu koja je i dalje razvučena sa dvorišne strane opštinskih zgrada.

Kfor je u Zvečanu uklonio kontrolni punkt postavljen na kružnom toku, na prilazu centru Zvečana i opštinskoj zgradi, ali s vremena na vrijeme bornim automobilima obilazi sve prilazne puteve centru opštine.

Srbi ne odustaju od zahtjeva da nelagalni gradonačelnici iz redova albanskih političkih partija - radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću i iz Demokratske partije Kosova u Zvečanu i Zubinom potoku, ne ulaze u opštinske objekte, da se ROSU povuče sa sjevera Kosova.

Srbi zahtijevaju i da budu pušteni na slobodu Radoš Petrović i Dušan Obrenović, da se obustave istrage o navodnoj krivičnoj odgovornosti učesnika mirnih protesta i da se započne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 48m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 40m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 31m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 23m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 16m
    0